Akademija 5

У Никшићу одржана манифестација „Дани Патријарха Павла“

Име: 14.04.2019 dani Patrijarha Pavla Akademija; Опис: У Никшићу је одржана манифестација „Дани Патријарха Павла“ Тип: audio/mpeg

У Никшићу је, у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, јуче и данас одржана манифестација „Дани Патријарха Павла“

 

Служењем Бденија у Саборној цркви и свечаном духовном академијом, у Никшићу је, у суботу 13. априла, почела манифестација „Дани Патријарха Павла“ Никшић, 2019, чији организатор су Епархија будимљанско-никшићка и Матица српска – Друштва чланова у Црној Гори.

Бденије, у никшићком Саборном храму, служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки уз саслужење бројног свештенства и монаштва више Епархија. Потом је, у сали Црквено-народног дома, која била мала да прими све заинтеросоване, одржана духовна академија, којом је почела свесрпска манифестација „Дани Патријарха Павла“.

Бројну публику, свештенство, монаштво, учеснике литерарно-ликовног конкурса „Наш Патријарх Павле“ и уважене госте манифестације благословио је Преосвећени Епископ Јоаникије. Владика је казао да је наш блаженопочивши Свети Патријарх Павле образац вјере, кротости, уздржања и смирења, којима је достигао висину и сиромаштва, којим се обогатио са Христом и у Христу.

О животу, раду, мудрости, молитви Патријарха Павла, бесједио је ректор нишке Богословије протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, који је, као ондашњи ректор призренске Богословије, био дугогодишњи сарадник Патријарха Павла.

За бившег министра вјера у Савезној и Влади Републике Србије проф. др Богољуба Шијаковића је велика част, али и трајни дуг, да говори о Патријарху Павлу, јер се о њему, како је казао, не може говорити вјеродостојније но што је он сам то чинио вјером и дјелима.

Овом приликом додјељене су награде учесницима литерарно-ликовног конкурса „Наш Патријарх Павле“, који су расписали организатори „Дана Патријарха Павла“ у Никшићу. Епархија будимљанско-никшића и Матица српска – Друштво мланова у Црној Гори изражавају велико задовољство бројношћу и квалитетом приспјелих радова о чему свједочи и уприличена изложба ликовних радова. Награде су најуспјешнијима уручили проф. др Јелица Стојановић и протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Осим за Црну Гору, конкурс је био посебно расписан и за основне школе у Ораховцу и Великој Хочи, а пет најсупјешнијх радова Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори наградиће бесплатним учешћем на љетњој школи на Тари.

У програму је учествовао хор Преподобне мати Ангелине, а студенти Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевност из Никшића подсјетили су на неке од Патријархових јеванђељских поука и његових животних анегдота.

На крају вечери г.-дин Драган Милошевић је уручио Преосвећеном Епископу на дар вјерну копију дрвеног крста којег је, као искушеник у манастиру Вујан, изрезбарио Гојко Стојчевић, а који се чува у ризници тог манастира, и у вези с којим се родила идеја о организовању колоније под називом „Крст патријарха Павла“. Манифестација је, убрзо, задобила свесрпски карактер и одржава се у: Кућанцима у Хрватској, родном мјесту Патријарха Павла, Гацку у Републици Српској, од ове године у Никшићу, у Епархији будимљанско-никшићкој, за шта је добијена сагласност и благослов Синода СПЦ.