Blagoje Bakovic

Blagoje Baković

U Nikšiću održano je autorsko veče pjesnika Blagoja Bakovića

Ime: 03.10. 2018 Pjesnicko vece Blagoja Bakovica Niksic; Opis: U Nikšiću održano je autorsko veče pjesnika Blagoja Bakovića Tip: audio/mpeg

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću, u ponedjeljak 1. oktobra 2018, održano je autorsko veče našeg istaknutog pjesnika Blagoja Bakovića.

Brojne ljubitelje poezije, u ime organizatora – Matice srpske-Društva članova u Crnoj Gori, pozdravio je mr Milorad Durutović.

Durutović je naveo da poeziji „jednog od vodećih autora savremene srpske literature“ treba pristupati veoma oprezno, bez brzopletih zaključaka, cijeneći hermeneutički značaj retrospektivnog čitanja što ljubiteljima poezije ne pada teško, pogotovo ako je riječ, kako smatra Durutović, o pjesništvu Blagoja Bakovića.

20181001 190939Pjesničko prinošenje u Nikšiću, gradu u kojem je, prije četrdeset godina, objavio svoju prvu knjigu „Žeđ pod vodom“, Baković je započeo kazivanjem pjesme „Lovac i jelen“ iz knjige izabranih pjesama „Vatra za kopitima“ (1994.) za koju je izbor i predgovor uradio Milosav Tešić, a pogovor Vida Ognjenović.

Publika je bila u prilici da čuje odlomak iz nove Bakovićeve knjige „Kako vrabac peva“.

On je predstavio poeziju iz svih perioda svog stvaralaštva: U čitaoni, Sećanje na mrave, Ljuljam se, rastem, šumim, Povratak, Dva patuljka i smotuljak, Od cerova do šanaca, Nikšićkim lipama, odlomak iz poeme „Zrno soli“, potom pjesme, čije povode za nastajanje, kako kaže pjesnik, ne voli: Reka bez vode, obale i korita, Poljubac, novija pjesma Oluja od Crne Gore, Mojkovačka bitka traje, Zahvalnica Hrvatima iz knjige izabranih i novih pjesama „Pomerač oblaka“, kao i nekoliko ljubavnih stihotvorenija: Puna je tišina, nagrađena „Lenkinim prstenom“ kao najbolja ljubavna pjesma 2014. godine, potom Sve dok tebe nisam sreo, Lepše je tebe čekati, Koga pesma proba da spasi.

Naš uvaženi pjesnik kazivao je i odlomak iz kultne poeme „Podne“, a veče je priveo kraju pjesmama iz knjiga za djecu i dorasle „Kad porastem biću Nole“ i „Kad porastem biću Matija“: Kosovskom junaku, posvećena Novaku Đokoviću, I ja, još uvek nepoznati, Dva školska druga, posvećena Mitropolitu crnogorsko-primorskom G. Amfilohiju i Matiji Bećkoviću.