Podgorica

U Podgorici počeo Svetosimeonovski sabor, načalstvuje Mitropolit kijevski Onufrije

U Podgorici je počeo Svetosimeonovski sabor, u slavu Božiju i u čast Svetog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, rodonočalnika svetorodne loze Nemanjića, na kojem su već sabrane hiljade vjernika.

SaborSvetkovina je počela Svetom arhijerejskom liturgijom u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog, kojom načalstvovuje Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije, koji boravi u trodnevnoj posjeti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Saslužuju mu petnaestorica arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve: Arhiepiskop ohridski Mitropolit skopski g. Jovan, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, gospoda Mitropoliti vižgorodski i černobiljski Pavel, borispoljski i brovarski Antonije, nežinski i prilukski Kliment i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, gospoda Episkopi budimski Lukijan, mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, pološko-kumanovski Joakim, zahumsko-hercegovački Dimitrije, bariševski Viktor, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Sabor 2Pred hram neprestano pristižu vjernici iz raznih krajeva Crne Gore, tako da se očekuje da će u Svetosimeonovskoj litiji do Nemanjinog grada, koja će krenuti nakon Liturgije učestvovati više desetina hiljada vjernika.

Radosav Rajo Vojinović