Momisici

U Podgorici proslavljen praznik novojavljenih Mučenika momišićkih – slava crkve u Momišićima

Ime: 22.03.2019 Slava crkve u Momisicima; Opis: Slava crkve u Momišićima Tip: audio/mpeg

Svetom liturgijom, koju je služilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i blagosiljanjem slavskog kolača u podgoričkom naseljlju Momišići danas je proslavljen praznik Svetih Mučenika sevastisjkih, i Svetih novojavljenih Mučenika momišićkih čije mošti počivaju u crkvi Svetog velikomučenika Georgija i njima posvećenoj nakon njihovog javljanja.

U liturgijskoj propovijedi rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog protojerej-stavrofor Gojko Perović rekao je da nas Gospod okuplja na svaki dan i na svaki praznik, a posebno u ove dane kada čekamo Hristovo Vaskrsenje.

„Gospod nas poziva svojim pozivom jevanđelskim kad kaže: Ostavi sve i hajde za mnom. Velike su to i teške riječi, istinite riječi koje svakoga čovjeka preobražavaju i odvajaju od ovoga života i njegov pogled upućuju ka nečemu većem od ovoga života“, kazao je on.

Dodao je da taj poziv Gospšodnji najbolje pokazuje kojim je način ljudskoga spasenja.

„Teško je ostaviti sve. Može čovjek ostaviti neka materijalna dobra, može čovjek da promijeni posao, mjesto gdje stanuje, može da promijeni ljude oko sebe, društvo u kome prebiva, da se preseli u drugi grad, drugu državu i ode na drugi kontinent. Ali ne može se odvojitio sam od sebe i od svojke naravi… I na kraju nam uvijek ostaje da se rvamo sami sa sobom i sa činjenicom da pored svega najviše volimo sami sebe, da sebi ugodimo, pa je bivalo ljudi u prelesti koji su bili sami na vrhu planine, ništa nisu jeli i pili, rekao bi čovjek ‘uh, vidi kako se muči i podvizava’, a on ustvari hrani sasm sebe, svoju sujetu tako što je postavio sebe u centar neke svoje zamisli“, rekao je otac Gojko.

Rektor Cetinjske Bogoslovije je naglasio da ostaviti sve znači ostaviti sve ono što je tebi ugodno.

„Ostaviti sve – to znači: ostavi samoga sebe radi drugoga. Zato slavimo ovaj dan, jer su ovi Mučenici sevastijski, a ugledajući se na njih i Mučenici momišićki – ostavili sebe radi drugoga“, poručio je otac Gojko Perović.

Kazao je da je ostaviti ovaj život moguće samo ako nam je jasno da postoji joj neki život osim ovoga zemaljskoga.

„To je prava vjera. I hvala Bogu da to nije ostalo tamo negdje davno, u vrijeme sevastijskih Mučenika, pa ni davno, u vrijeme momišićkih Mučenika. Svaki od nas danas živimo u ovom danu, u časnom Vaskršnjem postru, razapet pred tim Gospodnjim pozivom. Za hrišćanina to uvijek znači poslušati onoga drugoga, akroz njega poslušati riječi Božje“, istakao je on.

Kazao je da mi danas imamo sevastijske i momišićke Mučenike, ali i primjer Darka Vujoševića.

„To je onaj momak koji se pridružio Mučenicima sevastijskim i momišićkim ispunivši prizvanje Gospodnje: Ostavi sve, ima nešto što je važnije od onoga što si ti i tvoje potrebe: Hvala Bogu da živimo u narodu, gradu i u vrijeme takvoga čovjeka“, rekao je otac Gojko i dodao da ovo nije momenat da uzdižemo ljude, pa ni tog momeka.

„Nego da kroz njegov primjer opipamo da je hrišćanstvo i vjera u Hrista još uvijek živa na ovome mjestu. To nije bilo slučajno. I svima nam se duh nadahnuo, i duša i srce, tim njegovim postupkom i niko nije rekao: A što ludo učini. Nego su svi rekli: E, hvala Bogu da se našao neko takav“, zaključio je protojkerej-stavrofor Gojko Perović.

Starješina crkve protojerej Nikola Pejović je čestitao današnji praznik i sabranje, kao i salvu Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi koje nosi ime Mučenika momišićkih.

„Ovo mjesto nas priziva na riječ Hristovu da ljubimo jedni druge da bionas Otac naš nebeski poznao po tome. Ovo mjesto je mjesto te istinske žrtvene ljubavi koja se ostvarila kroz podvig Momišićkih mučenika oko kojih se mi ovdje sabiramo“, rekao je otac Nikola.

Zahvalio je braći sveštenicima, monahinjama iz manastira Ćelija Piperska i domaćinu slave Balši Popoviću, kao i svim učesnicima današnje svetkovine u Momišićima.

Uručio je zahvalnice najzaslužnijima za uspješnu organizaciju prošlogodišnje jubilarne proslave 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika.

Domaćin slave Balša Popović pozdravio je sve prisutne i predao domaćinstvo za narednu godinu svom rođaku Obradu Popoviću.

Uz trpezu ljubavi priređen je i bogat duhovni i kulturno-umjetnički program.

Galerija fotografija-link