Đorđe Randelj

U podgoričkom Sabornom hramu predstavljena knjiga „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“

Ime: 21. 06.2022-Knjizevno vece-Djordje Randelj-Podgorica; Opis: Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali Tip: audio/mpeg

Đorđe Randelj jedan od najpoznatijih i najpriznatijih novosadskih i vojvođanskih novinara, publicista i književnik, kao i autor čak 26 knjiga održao je književno veče tokom kojeg je predstavio knjigu „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“ u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

Kao sveštenički sin, a potom i student beogradskog Bogoslovskog fakulteta prvi je, kad se to tek osamdesetih godina prošlog vijeka najzad dozvolilo, u mnogim novinama i časopisima, a najviše u novosadskom listu „Dnevnik“, počeo da piše o velikim crkvenim praznicima i srpskim slavama, kao i da pomno prati rad Srpske pravoslavne crkve i život i običaje našeg naroda.

Gradeći svoju novinarsku karijeru, u potrazi za istinom i u skladu sa svojim pozivom Đorđe Randelj 1988. godine odlazi na Kosovo. Težak položaj Srba i njihova borba za egzistenciju porazili su Randelja. Odlučio je da ovu skrivenu istinu o Kosovu pretvori ne samo u seriju novinarskih tekstova već i knjigu. Nakon prvog susreta sa tadašnjim vladikom Raško – prizrenske eparhije Pavlom, Randelj je zadobio njegovo povjerenje za cijeli život. Samim tim, imao je i jednu rijetku, jedinstvenu priliku biti uz jednu od najznamenitijih ličnosti u modernoj, savremenoj istoriji našeg naroda.

“Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“, naziv je knjige atuora Đorđa Randelja čija je promocija organizovana u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Ova knjigaje takođe i svjedočanstvo novinara i pisca Đorđa Randelja o životu duhovnika koji je vodio Srpsku pravoslavnu crkvu u najtežim vremenima. Poznanstvo Patrijarha Pavla i Đorđa Randelja počelo je još na Kosovu, gdje je, i kasnije u Beogradu, bio i sagovornik i uporni, neumorni pratilac, pa i (što posebno voli da naglasi) jedno vrijeme i lični šofer po kosmetskim selima i gradovima, crkvama i manastirima. Njihovi susreti u Beogradu nastavili su se sve do smrti čoveka koji je obeležio naše doba. Pored ove knjige predstavljena su još tri naslova istog autora “Svetačnik“ ; “Otkriće Biblije“ kao i “Patetična simfonija detinjstva”.

Arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, protojerej mr Predrag Šćepanović, otvorio je ovo književno veče obraćajući se svima sabranima pozdravnim slovom. On je ovom prilikom zablagodario gospodinu Đorđu Randelju na dolasku i posjeti Sabornom hramu, ističući pritom da je velika čast ugostiti čovjeka koji je toliko doprinio i izdao 26 knjiga, akcentujući da je jedan od najpoznatijih i najistaknutijih srpskih pisaca.

Prota Predrag je istakao da je gospodin Đorđe Randelj opipao žive kosovske rane zajedno sa Svetim patrijarhom Pavlom. On je podsjetio da je Randelj objavljivao tekstove o Crkvi ,,u vremenu kada je tamjan smrdio, a komunizam mirisao” – nazvavši to podvigom koji je probijao istinu o Crkvi kroz gvozdenu zavjesu ateizma.

On je naposlijetku poželio uvaženom autoru još mnogo ovakvih publikacija, knjiga, te da ga sjaj radnog stola grije i osvjetljava njegove zemaljske puteve, kao i to da svetost koju je pokupio družeći se sa Svetim patrijarhom Pavlom podijeli i sa svima prisutnima i svima onima koji će slušati njegovo divno svjedočanstvo i kazivanje.

Knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ do sada je doživjela četiri izdanja, a potom je, po zapovijesti nasljednika na tronu Svetog Save – Patrijarha srpskog Njegove svetosti g. Irineja – prevedena i na engleski jezik i izašla uz njegov arhijerejski blagoslov i u izdanju Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, tako da se može pronaći na svim kontinentima, u svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve širom svijeta.

Namjera autora Đorđa Randelja je da knjigom „Patrijarh Pavle: svetac kojeg smo poznavali“ pomogne srpskom narodu da konačno sazna ili bar nasluti, te da krene u dalje traganje o tome koga je to u ličnosti Patrijarha Pavla imao za duhovnog vođu u najtežih četvrt vijeka svoje moderne istorije.
Knjiga daje uvid u način razmišljanja i vrijednosti za koje se zalagao čovjek koji predstavlja jedan od svijetlijih primera u našoj novijoj istoriji.

Poruka Patrijarha Pavla koja je ostala kao amanet hrišćanima je “Budimo ljudi“. Đorđe Randelj ipak izdvaja njegove rečenice koje je izgovorio u Beču.

“Izbor Patrijarha Pavla bio je sigurna ruka Gospodnja”, naglasio je Đorđe Randelj, dodavši: “Patrijarh nam nije pomogao da dobijemo ratove, ali nam je pomogao da sačuvamo obraz i čast koji su važniji od života.”

v-20355-1655770733-839

Tekst, foto & video: Boris Musić