Duhovna akademija plakat

U ponedeljak počela Međunarodna duhovna akademija “Sveti Jevstatije Prevlački”

Međunarodna duhovna akademija “Sveti Jevstatije Prevlački” (26-30. jula)  počeće u ponedeljak Svetom arhijerejskom liturgijom u sveštenoj carskoj larvi Manastiru Svetog Arhangela Mihaila – Miholjskoj prevlaci kod Tivta, sa početkom u 9 časova. Tradicionalno prevlačko saborovanje biće posvećeno blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju koji je idejni tvorac i sa čijim blagoslovom je ovaj simposion radio, saopštili su organizatori.

Radnio dio Prevlačke duhovne akademije svojim pozdravnim slovom otvoriće izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Svetog trona Pećkog g. Joanikije, a nakon njega sabranima će se obratiti arhimandrit Benedikt, iguman prevlački.

Ovogodišnju MDA svojim svjedočenjem o ličnosti, djelu i misiji Mitropolita Amfilohija započeće protojerej-stavrofor Gojko Perović, a poslije njega će govoriti Njegovo preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski g. Jovan.

Iako je objavljena satnica predavanja samo za prvi dan ovog simposiona, organizatori su najavili da će među ovogodišnjim učesnicima MDA “Sveti Jevstatije Prevlački” biti: akademik Matija Bećković, profesor dr Bogoljub Šijaković, profesor dr. Miloš Ković, sveštenici Oliver Subotić i Aleksandar Jovanović iz Beograda…

Organizatori podsjećaju da je ovo prva godina  bez prisustva začetnika i glavnog pokretača ovog okupljanja, blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, i da je to jedan od razloga da ono bude tematski i molitveno njemu posvećeno.

“Ovaj veliki pastir Pravoslavne crkve nije samo idejni tvorac našeg bogoslovsko-filosofskog simposiona, nego i veliki pokretač obnove duhovnog života u Crnoj Gori. Mitropolita Amfilohija s pravom smatramo obnoviteljem aktivne djelatnosti brojnih i drevnih crkava i manastira u Cetinjskoj mitropoliji; crkvene prosvete i misije; prosvećenja omladine i njenog vraćanja iskonskom obrazovanju, a onda, samim tim, smatramo ga i obnoviteljem one drevne i žive veze između Bogotražiteljstva i molitve na jednoj i racionalnog naučnog promišljanja na drugoj strani. Toga je, među brojnim sličnim djelatnostima, svjedok i ova naša Prevlačka duhovna akademija, i zato je ove godine tematski i molitveno posvećujemo njegovoj ličnosti”, istakli su organizatori  IV Međunarodne duhovne akademije “Sveti Jevstatije Prevlački”.

Vesna Dević