Skadar 3

У посјети царском древном Скадру

Име: 26.07.2019 Izvjestaj iz Skadra; Опис: У посјети царском древном Скадру Тип: audio/mpeg

У оквиру своје посјете Косову и Метохији, на путу за Призрен, делегација Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке и Цетињске богословије, посјетили су у древни царски Скадар и срели се са нашом браћом у овом граду, у четвртак 23. маја 2019. године.

Skadar 1Делегацију коју су чинили, архимандрит Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево, свештеник Радмило Чизмовић, парох пјешивачки, др философије Миодраг Чизмовић, професор Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре, у Скадру је дочекао г. Павле Брајовић-Јакоја, предсједник Удружења “Морача-Розафа”. Он их је упознао са историјом, наслеђем и знаменитостима Скадра.

Посјетили су цркву Пресвете Тројице у Враки, скадарску тврђаву, канцеларију и просторије Удружења, гдје се поред осталих активности одвија и школа српског језика и књижевности, коју већ 11 година успјешно води професор Светозар Ћираковић.

Skadar 2Павле Брајовић се захвалио делегацији која је посјетила Србе у Скадру, као и на пригодним поклонима, заблагодаривши и Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и осталим, који никад не заборављају Скадар, Враку и наш народ, него увијек помаже, тјеши и кријепи колико год може.

Он је замолио да се пренесу и поздрави високопреосвештеном митрополиту, надајући се да ће Владика Амфилохије, опет ускоро и сам доћи да обиђе Скадар и скадарске светиње.

Свештеник Радмило Чизмовић је поздравио домаћина, Павла Брајовић и све Србе који живе поред лијепе ријеке Бојане и Скадарског језера, указавши да су наши стари из Црне Горе ратовали за Скадар и проливали своју крв за слободу.

Ми смо заједно једни са другима у Христу Господу, и лијепо је да је присутна наша Света Црква, око које се окупљамо, и са којом ћемо чувати свој идентитет и своје истинско и свето наслеђе.
Он се у име делегације, захвалио на лијепом сусрету и сретању, пожељевши да Скадар и даље буде мјесто истинског и братског сретења и заједништва.

Александар Вујовић