Instagram Patrijarh

U spomen na patrijarha Irineja stipendije najboljim studentima

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je danas, na dan godišnjice od upokojenja blažene uspomene Patrijarha Irineja, 20. novembra 2021. godine, na svom zvaničnom Instagram nalogu objavio posebnu odluku o Konkursu za stipendiranje najboljih studenata nekoliko fakulteta, osnivača Univerziteta u Beogradu. Ovu objavu u nastavku prenosimo u celini:

“Danas sam se u hramu Svetog Save, zajedno sa braćom arhijerejima i narodom pomolio za mog prisnopamjatnog prethodnika, velikog Patrijarha Irineja, koji je usnuo u Gospodu pre godinu dana. U njegov spomen, a baštineći duh prethodnih pokolenja posebno brigu o školovanju mladih, odlučio sam da danas objavimo Konkurs za godišnje stipendije studentima završne godine onih fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu: Pravnog, Filosofskog, Tehničkog, Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.

Srpska prosveta, obrazovanje u srpskom narodu, počelo je u srpskim manastirima, u Srpskoj Crkvi, od Svetog Save pa dalje svih svetih Nemanjića…

I u potonjim vekovima, u vreme otomanskog ropstva, prosveta je očuvana u manastirima. Prvu priliku za sistematsko obrazovanje, Crkva je imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava i tu su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanje, osnivali škole, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije.

Danas i kao patrijarh, i kao univerzitetski profesor, želim da nastavim tu tradiciju, prvo u malom, ovim stipendijama, za koje Konkurs danas objavljujem, a nadam se narednih godina u mnogo većem obimu.
To je, naglašavam, i izraz podsticaja, solidarnosti, međusobne podrške pre svega dobrim sutdentima, ali solidarnosti među fakultetetima. Zato što ne možemo da kažemo jedni drugima nisi mi potreban…. “oko ne može reći ruci: ne trebaš mi”, reči su apostola Pavla koje i mi sledimo.

Uslovi konkursa biće objavljeni u ponedeljak na zvaničnom sajtu Srpske Crkve”.

Izvor: Instagram nalog Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija

Foto: Instagram nalog Njegove Svetosti