Velika 5

U Velici danas proslavljeni Velički i Gornjepolimski novomučenici

Ime: 28. 07. 2019 Vladika Joanikije Velika; Opis: U Velici danas proslavljeni Velički i Gornjepolimski novomučenici Tip: audio/mpeg

Bogoslužili vladike Joanikije i Jovan Ćulibrk

Danas na praznik Svetih Kirika i Julite, na 75. godišnjicu od genocida u Velici, liturgijskim sabranjem proslavljeni su Velički i Gornjepolimski novomučenici i hramovna slava ove svetinje.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u crkvi Svetih Kirika i Julite, koja je podignuta u spomen na više od 500 djece, žena i staraca Velike i okoline, koje su 28. jula 1944. na najmonstruozniji način ubili pripadnici fašističke „Princ Eugen“ divizije i „Skenderbeg“ divizije, potpomognute balističko-vulnetarskim slugama iz Kosmeta, Bihora, Plava i Gusinja, služili su preosvećena gospoda episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i pakračko slavonski Jovan uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Samo u Velici od svih žrtava koliko je djece pobijeno – preko 60 odsto djece i omladine do dvadeset godina. Onda i majke, postradale sa svojom djecom, žene trudnice i nejač i Velici i na svim drugim mjestima.

Tokom drugog svjetskog rata takvu smo sudbinu doživjeli i tu smo gorku čašu kao narod ispili, poručio je vladika. On je ukazao da ova žrtva sve nas ujedinjuje i da smo u toj žrtvi jedno, a potom podsjetio i na žrtve zločinačkog logora Jasenovac. Mi ovdje imamo ovaj divni sabor u Velici i jednom godišnje se okupljamo i treba ga čuvati. Svake godine je sve ljepši i svjetliji, istakao je on.

Poslije Liturgije i lomljenja slavskog kolača, uslijedio je prigodan kulturno-umjetnički program i trpeza bratske ljubavi, koju su ugotovili Darko i Dejan Mikić sa bratstvom. Slavski kolač za iduću godinu preuzelo je bratstvo Kneževića.

Zavičajno udruženje „Klub Velika“, organizovalo je sinoć izložbu pod nazivom „Genocid u Velici očima nacista“, na kojoj je izloženo preko 50 fotografija, dokumenata, izvještaja i zapisnika, koji su rezultat petogodišnjeg rada Tima za istraživanje genocida u Velici, koji je formirao „Klub Velika“.