Zoran Ristovic

Ugasio se jedan od kulturnih svetilnika Mitropolije

Ime: 02.03.2022-Otac Gojko Perovic o Zoranu Ristovicu; Opis: Otac Gojko Perović govorio je o našem nedavno upokojenom kolegi Zoranu Ristoviću Tip: audio/mpeg

Izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini 1992. g. Zoran Ristović, reditelj pozorišta u Zenici i književni kritičar, odlazi u Novi Sad gdje u Srpskom narodnom pozorištu radi do penzionisanja 1996. g. Po penzionisanju nastanio se sa suprugom na Cetinju u mjestu Gornič, kod svog druga i velikog prijatelja Zdravka Martinovića, nekadašnjeg direktora pozorišta u Zenici, gdje će potom izgraditi svoj novi dom i  vezati se do kraja života za Mitropoliju i Cetinje.

Po blagoslovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija 1998. kao iskusan profesionalac, priključuje se aktivnostima na pripremi rada prvog crkvenog radija ,,Svetigora”, nesebično prenoseći svoje bogato radno i životno iskustvo. Treba istaći da je skoro sve akademije povodom značajnih crkvenih praznika na Cetinju i Podgorici režirao upravo Zoran Ristović. Ne treba zaboraviti da je upravo Zoran Ristović prvi postavio brojne radio drame na radiju ,,Svetigora“. Zoran je posebnu brigu posvećivao jeziku i ćiriličnom pismu o čemu je imao više popularnih emisija na radiju ,,Svetigora“. Istovremeno je bio i saradnik časopisa ,,Svetigora“. Iz svih navedenih razloga možemo reći da se ovih dana ugasio jedan od kulturnih svetilnika naše Mitropolije i Srpske pravoslavne crkve.

Dobri hrišćanin Zoran Ristović je bi nešto što se daje samo rijetkima: bio je ličnost, izrazita. Čovjek sa svojstvima u pomalo neprolaznom smislu – to je bio čovjek koji je savršeno znao ,,da je sve u broju i mjeri“. Nesebičan i posvećen ljudima koji su ga voljeli kao malo koga, ta elitna osoba često je zaboravljala vlastiti interes. Bio je to uman darovit čovjek s najboljim osobinama soja iz kojeg je izrastao. Ta oblagorođena plemenita duša se do krajnosti posvećivala onima kojima je bilo potrebno znanje i umjeće na onaj njegov nepatetičan način, koji je ozarivao i osvjetljavao ljude uz svog neugaslog kandila.

Cetinje, 1. mart 2022. g.

    Jovan B. Markuš