Otac Aleksandar Šmeman

Otac Aleksandar Šmeman

Uključenje iz Mladenovca: Prevodioci radio besjeda oca Aleksandra Šmemana govorili o novom petotomnom izdanju

Ime: 02 11 2018 Besjede Oca Shmemana; Opis: "02_11_2018_Besjede Oca Shmemana Tip: audio/mpeg

Decembra meseca prethodne 2016. godine izdavačka kuća „Kalenić“ Šumadijske eparhije objavila je prvi od pet planiranih tomova zbornika Besede na Radiju Sloboda protoprezvitera Aleksandra Šmemana.

Reč je o prevodu sa ruskog jezika, na kom je zbornik doživeo dva izdanja – dvotomno sa dva audio-diska (2009) i jednotomno (2013). Oba izdanja kao izdavač potpisuje Pravoslavni humanistički univerzitet svetog Tihona (Moskva).

Besede su nastale tokom trideset godina – od 1953. do 1983. godine. Ako uzmemo u obzir godinu rođenja i upokojenja ovog velikog mislioca pravoslavnog hrišćanstva (1921–1983), jednostavna računica će nam otkriti da pred sobom imamo „zlatni presek“ njegove bogoslovske misli Tridesetdvogodišnji otac Aleksandar, imajući iza sebe sedam godina svešteničke službe i osam godina nastavničkog rada (najpre na Institutu svetog Sergija u Parizu, zatim na Akademiji svetog Vladimira u Njujorku) dobija poziv iz njujorške redakcije Radija Sloboda (Radio Liberty, ogranka Radija Slobodna Evropa za Istočni blok) da jednom nedeljno, i to nedeljom, u sklopu radijskog programa na ruskom jeziku, drži kratke besede (10–15 minuta) o Bogu, Hristu,

O ovom izdanju za naše slušaoce govorili su Ivan i Jelena Nedić