Станиша Богојевић

Упокојио се у Господу Станиша Богојевић из Долца код Студенице, ђак Светог Владике Николаја Велимировића

Име: 01.12.2011 Stanisa Bogojevic; Опис: Упокојио се у Господу Станиша Богојевић из Долца код Студенице Тип: audio/mpeg

Станиша Богојевић
9.6.1924 – 8.4. 2021.

 

У четвртак 8. априла 2021. године, на Сабор светог архангела Гаврила упокојио се у Господу у 97. години живота Станиша Богојевић, некадашњи послушник и ђак Светог Владике Николаја Велимировића.

Stanisa BogojevicРођен је 9. јуна 1924. године у селу Долцу код Студенице. Пре Другог светског рата у раној младости био је ђак искушеник у манастиру Студеница. Као примеран искушеник и одличан ђак Станиша је био запажен од тадашњег Владике Жичког Николаја Велимировића. У лето 1940. године Владика Николај је одвео младог искушеника Станишу у владичански конак у Краљево и ту је он све до почетка Другог светског рата био на послушању код Владике.

Поред посвећености свакодневним пословима у владичанском конаку, Станиша је читао црквену литературу и помно пратио беседе Владике Николаја током литургија и свих других црквених и народних скупова, на којима се Владика обраћао верном Српском народу.

Станиша је, између осталога, био музикалан. Лепо је певао и свирао на више инструмената: гусле, фрула, кларинет и хармоника. Био је на свим инструментима самоук свирач, знао је велики број епски песама. Владика Николај је са радошћу волео посебно да слуша Станишино свирање на фрули.

Позитивног духа и ведрог расположења Станиша је свирао и певао до последњег дана. Остаће упамћен у Студеничком крају и шире
као врстан музичар и неизоставни забављач на народним весељима, славама и свадбама.

Станиша Богојевић је сахрањен је у суботу 10. априла 2021. године у Краљеву на гробљу код Барутане.

Из архиве нашег Радија доносимо разговор који је са Станишом Богојевићем у манастиру Студеници 2011. године, водио Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре.

Станиша је за Радио Светигору говорио о годинама проведеним са Светим Владиком Николајем Велимировићем.

Вјечан му покој и Царство Небеско.

А. В.