протојереј Петар Дајковић

Упокојио се умировљени протојереј Петар Дајковић

У Берлину се 18. септембра ове године у 76-ој години живота упокојио у Господу умировљени протојереј Петар Дајковић.

 

Рођен је 21. августа 1948. године у Друшићима као пето дијете оца Крцуна и мајке Златане рођ. Стругар. Његов отац Крцун је био рођени брат блаженог спомена Митрополита црногорско-приморског Данила (Дајковића).

Отац Петар је основну школу завршио у Друшићима и Рвашима, а потом Богословију Светог Саве у Београду, након чега се 1970. вратио на Цетиње код свог стрица, помажући му у црквеним административним пословима Митрополије. У међувремену је морао да одслужи и обавезни војни рок, а на Петровдан 1974. бива рукоположен у чин ђакона. Исте године се уписује на Богословски факултет у Београду, на којем и дипломира 1980. године, све вријеме студија обављајући дужности у Секретаријату Митрополији.

По ранијем договору свога стрица Митрополита Данила и Митрополита лењинградског (Санкт Петербург) Никодима (Ротова) 1982. године одлази на постдипломске студије на Лењинградској духовној академији у тадашњем Совјетском Савезу, гдје борави око двије и по године. Ректор те академије је у то вријеме био данашњи Патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Након Русије, одлази у западну Европу, настанивши се најприје у Регенсбургу, а потом у Берлину, у коме ће поживјети близу четрдесет година. Као свештеник Епархије британско-скандинавске Српске патријаршије у то вријеме служи у Дижону (Француска), Лондону (Вечика Британија), у Данској и другдје по потреби.

Након одласка у мировину, углавном је служио у Храму Светог Саве у Берлину.

Отац Петар Дајковић ће бити сахрањен на празник Воздвижења Часног крста – Крстовдан, 27. септембра ове године на гробљу код Цркве Светог Николе у родним Друшићима.

Опијело ће служити Митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством са почетком у 14 часова.

Нека је оцу Петру вјечан спомен и да га Господ, коме је деценијама вјерно служио, настани у насељима праведних и подари Царство небеско!