Episkop Grigirije Ustolicenje

Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije ustoličen je danas u Hramu Svetog Save u Diseldorfu. FOTO: /SRNA/

Ustoličen Episkop frankfurtski i sve Nemačke Grigorije

Ime: 16.09.2018 Vladika Grigorije USTOLICENJE; Opis: Ustoličen Episkop frankfurtski i sve Nemačke Grigorije Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop frankfurtski i sve Nemačke g. Grigorije ustoličen je 16. septembra 2018. godine u hramu Svetog Save u Diseldorfu.

U tron Episkopa frankfurtskih i sve Nemačke vladiku Grigorija je uveo Preosvećeni Episkop šabački g. Lavrentije, uz koga je svetu arhijerejsku Liturgiju služilo petnaestak vladika i stotinjak sveštenika. Vladika Grigorije rekao je da je svestan izazova pred kojim stoji, ali je ukazao na dužnost da se domaćinima približi bogata srpska kultura i tradicija.

-Vjerujem da će, nakon što nas upoznaju kroz raznovrsnu kulturnu baštinu, naši domaćini početi drugačije da nas posmatraju i doživljavaju i da nas neće cijeniti samo kao dobre radnike, naučnike, ljekare i inženjere, već i kao narod čiji korijeni sežu duboko u prošlost i čije su kultura i istorija dostojne poštovanja i divljenja, rekao je vladika Grigorije i istakao da se mora poštovati i ceniti, podjednako delima i rečima, gostoprimstvo i dobra volja naroda koji je većinski u toj zemlji.

Vladika Grigorije je podsetio da se sudbina srpskog naroda, počev od srednjeg veka, neretko preplitala sa sudbinom nemačkog naroda. -Nije tajna da smo se kroz protekla vremena i sukobljavali, ali isto tako nije neistina da smo se i prije i poslije toga, ali i kroz same tragične sukobe upoznavali, te da smo jedni od drugih učili, rekao je vladika Grigorije.

Vladika je vernicima poručio da ne smeju zaboraviti da čine dobro svojoj domovini i da pomažu svoje bližnje i prijatelje koji su ostali tamo. Vladika Grigorije je istakao da među srpskom pravoslavnom zajednicom ne treba da bude razlika i barijera, već treba da funkcionišu kao složan i jedinstven organizam.  On je podsetio da ima dobru saradnju sa drugim hrišćanskim crkvama, na prvom mestu sa rimokatolicima i evangelistima, ali i drugim verskim zajednicama i dodao da će nastojati da sa pravoslavnom braćom Grcima, Rusima, Bugarima, Rumunima i svima ostalima gaji ljubav i zajedništvo.

-Iskreno se nadam da ću doprinijeti našem opštem jedinstvu i da ćemo svi zajedno nastojati da naše pravoslavno hrišćanstvo predstavimo ovom svijetu u najljepšem svjetlu. Stoga ću i od svojih sveštenika očekivati to isto, to jest žrtvenu ljubav, naglasio je vladika Grigorije.

Vladika Lavrentije je rekao da je vladika Grigorije i narodni episkop kakav treba Nemačkoj.

Ustoličenju vladike Grigorija u Diseldorfu prisustvovao je predsednik Republike Srpske g. Milorad Dodik sa saradnicima, direktor Republičkog sekretarijata za vere g. Dragan Davidović, izaslanik hrvatskog člana Predsedništva BiH g. Dragana Čovića, predstavnici Grada Mostara, gradonačelnik Trebinja g. Luka Petrović sa delegacijom, načelnici opština Nevesinje g. Milenko Avdalović i Bileće g. Miljan Aleksić.

Među prisutnika su bili i konzuli BiH, Grčke i Rusije, predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, nemački političar Bodo Hombah, kao i veliki broj vernika iz Republike Srpske i Srbije.

Posle ustoličenja priređen je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali hor bogoslova iz Prizrena i crkveni horovi iz Trebinja, Nevesinja, Gacka, Bileće i Mostara.

Izvor: Eprhija zahumsko-hercegovčka, Srna, SPC