Владика Јоаникије и Иван Булатовић

Васкршња честитка Братства православне омладине Црне Горе

 ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА БРАТСТВА ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 

Највећа тајна Божија, ради које је овај свијет настао, ради које је сâм вишњи Бог дошао међу нас, јасно нам се објављује у дан Васкрсења Христовог. Пред овом тајном запире познање људско и једино се срцу загријаном за Бога ова тајна открива. Сва овосвјетска мудрост не може нам ову тајну открити, али се очима срца она спознаје у свој својој пуноћи. Зато у страшној ноћи погреба Христовог између Великог петка и Велике суботе, стојећи пред уснулим тијелом нашег Господа, читамо ријечи апостола Павла да међу позванима, онима који следују Христу на Голготу, и који су свједоци његовог Васкрсења, нема ни много мудрих по тијелу, ни много моћних, ни много племенита рода, али да такве изабра Бог да посрами моћне и мудре овога свијета.

Vaskrsenje HristovoВаистину, на овом камену се чува свједочанство о тој истинитој ријечи Божијој да ће посрамити мудрост мудраца овога свијета. Наша мудрост је била «нека буде што бити не може», а наше племство се мјерило непристајањем на компромисе са својом савјешћу. Вјековима опстајемо на размеђи свјетова упркос сваком рационалном аргументу, увијек се борећи против свјетских моћника јачих од нас, а наше биће и светиња наше душе постоји вјером «у спасење и у Васкрсење». Куд ће већег свједочанства наше вјере од тог опстанка. И свака нова генерација на овој вјетрометини прво научи што значи образ и живјети у слободи, оно без чега се не може, па тек затим оно мање битно, овосвјетско и пролазно.

И погледајте, браћо, на вас, савремене свједоке Христовог Васкрсења: нема међу вама мудраца и лукаваца овога свијета, ваша моћ је у Имену Божијем и у правди његовој. Само то имате, а тиме је све ваше, јер вам вид сеже даље од дневне калкулације, управљајући се ка изворима живота, на које нам указује света Црква.

Изнијели смо сваку борбу до сада; изнијећемо и све будуће, у мјери у којој се будемо држали наше Цркве и следовали правди Божјој, која «држи земље и градове». Ми смо, браћо, већ побиједили у свим биткама, јер је Васкрсли Господ с нама, Он који је побједилац смрти и потпуни Побједник на крају историје свијета. Уздајући се у њега, а не у пролазне величине и привремене моћнике, остварићемо завјет који нам је предат и живјети у слободи славе дјеце Божије.

Нека вам нада коју нам улива свијетло васкршње јутро учврсти мишице ваше, да не клонете, браћо, у служби Цркви и роду нашем, братској слози и слободи, преносећи свима радост која нам је засијала из гроба и поздрављајући људе уморне саблазнима овога свијета, свједочанством љубави, јављањем вјере и поздравом вјечне наде:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

ПРЕДСЈЕДНИК БРАТСТВА
ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Иван Булатовић