Svetigora Vaskrs

Vaskršnji broj „Svetigore“

Hristos Vaskrse!

Vaistinu Vaskrse Hristos!

 

Sa svijetlim Hristovim vaskrsenjem iz štampe je izašao novi, vaskršnji (270) broj obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske, koji otvara besjeda Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija „Mjera Njegove ljubavi je Njegov Krst“.  A mjera naše ljubavi bilo bi naše služenje Njemu, ili kako poučava sveštenik Filip Lemasters u tekstu „Naučimo da vidimo Hrista i služimo Mu u ubogom Lazaru“. Služenje se prepoznaje i u samoodricanju, u postu. Na praznik Cvijeti, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru protojerej-stavrofor profesor dr Nenad Tupeša održao je predavanje pod nazivom „Post i krštenje“, koje „Svetigora“  integralno prenosi.

Vaskršnji broj „Svetigore“ prepun je zanimljivih naslova, od naslova  egzegetičkog teksta „Simvolika brojeva u Knjizi Otkrivenja“ arhimandrita Januarija (Ivlijeva), drugog dijela bogoslovskog teksta „Svetitelji kao znak ispunjenja Božijeg obećanja čoveku“, drugog dijela putopisa „Svetinje Rumunije“ protojereja stavrofora Obrena Jovanovića, teksta o čudotvornoj ikoni „Pećka Krasnica“, zatim teksta „Blagovijesti u našem duhovnom i istorijskom trajanju“ Predraga Vukića. I u ovom, vaskršnjem, broju nezaobilazni su poezija, pomeni, istorija (nastavak trećeg dijela „Pop Đoko Pejović, komandir sa Grahova i diplomata o svom ruhu i kruhu“ Nika Jovićevića), aktuelna saopštenja (u ovom broju je to Saopštenje za javnost Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske). Tu su dva reagovanja. Jedno je  osvrt  mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija na najavljeni zakon o tzv. registrovanom partnerstvu, a drugo je vladike Atanasija (Jevtića) „Psevdoziloti, artemaši, sektaši u našoj Crkvi od Kosova do Jadovna“.

Kako je protekao praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici saznaćete iz reportaže „On nas je učinio narodom Božjim“. Sa Nemanjinog grada prof. dr Miloš Ković je poručio „Da se vratimo Zavetu Svetog Simeona“, kako i glasi besjeda koju je izgovorio. A o zavjetnoj srpskoj zemlji piše prof. dr Bogoljub Šijaković „Kosovo i Metohija: između brutalne realnosti i normativne svetosti“. Brutalna realnost je i ovaj put, kao i 1982. godine podstakla na potpisivanje apela za zaštitu srpskog življa i njegovih svetinja na Kosovu. Taj apel iz 1982. godine našao se među vaskršnjim koricama „Svetigore“.

Možete pročitati i o uspjehu festivala  SPD „Jedinstvo“ iz Kotora, koji je  bio laureat na uglednom Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Bjelorusiji, zatim  „Sjećanje na oca Lazara“ igumanije Jelene (Stanišić) sa promocije na predstavljanju trećeg izdanja knjige o ocu Lazaru, igumanu ostroškom – „Položi nadu na Gospoda“. Naravno, na kraju su hronike koje opisuju protekle aktuelne događaje iz svijeta, pomjesnih crkava, otačastvene crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Jerej Slobodan Lukić svoj bogoslovski esej „Smrti, gdje ti je žalac?“   započinje riječima „Ishodište hrišćanske vjere i nade jeste događaj Hristovog Vaskrsenja“, koje potvrđuju da je Vaskrs praznik nad praznicima.

M.Ž.