Oliver Ivanović

Већ три године се питамо ко је и зашто убио Оливера Ивановића?

Име: 16. 01.2021 Oliver Ivanovic Tri godine od ubistva; Опис: Већ три године се питамо ко је и зашто убио Оливера Ивановића? Тип: audio/mpeg

На данашњи дан, прије три године, мучки, с леђа, убијен је лидер Грађанске иницијативе “Србија, демократија, правда”, Оливер Ивановић, испред канцеларије своје странке.
Починиоци и налогодавци убиства нису откривени.

Приштина је покренула судски процес против шесторо Срба, оптужница је промијењена већ трећи пут, али у њој такође нема ни имена убица, нити оних који су убиство наручили или наредили.

У Сјеверној Митровици, на мјесту убиства, јутрос нешто после осам часова, почаст су одали бивши чланови странке убијеног Ивановића и више десетина грађана, а присуствовала је и Оливерова бивша супруга Марина Ивановић.

У Храму Светог Саве у Београду је служен помен Оливеру Ивановићу.

Син покојног Ивановића, Никола, јуче је за телевизију Н1 изјавио да ће годишњицу убиства свог оца “обележити у кругу породице и пријатеља, да ће посетити гроб, а да ће се након тога присећати успомена на њега”.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018, док је улазио у страначке просторије у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Поводом треће годишњице из архиве Радија ,,Светигора“ издвојили смо разговор који смо на прву годишњицу Оливеровог убиства, 16. јануара 2019. године водили са Мирославом Ивановићем, Оливеровим рођеним братом. Мирослав је тада казао да је оно што, на неки начин, ублажава бол цијеле породице сјећање људи који данас све више говоре о Оливеру.

“Људима се враћа сјећање на све шта је и како је Оливер за њих или за неког другог а они су били свједоци и очевици тога. У ситуацији сам да, шетајући градом, бивам заустављан од људи који осјећају потребу да ми нешто кажу. Углавном се то своди на опис и препричавање онога како им је Оливер помогао, како је у неким ситуацијама реаговао. Све то, у афирмативном смислу, помаже нам да мало утихне бол због Оливеровог губитка, јер и ми коначно, и онако нескромно, сад схватамо да је Оливер заиста био велики човјек“, каже г. Ивановић.

Са слушаоцима Светигоре је подијелио сјећање са Оливеровог суђења у моменту изрицања првостепене пресуде по којој је за једну оптужницу добио девет година затвора.

,,Иза судског вијећа, у публици, чуо се врисак, плач! Једна невјероватна драма људи које смо морали умиривати. У исто то вријеме Оливер се окреће и рукама показује, и говори Смирите се, није ово ништа. Још ћемо се ми борити“. Дуго сам у судству, али нисам имао прилике да видим толику храброст“, казао је судија Мирослав Ивановић.

У животу породице Ивановић и животу Оливера Ивановића спојено је оно нераскидиво: Косово и Метохија и Црна Гора, Косовски завјет и учење Марка Миљанова. Оливер ће живјети вјечно јер их је испунио!

Разговор колегинице Слободанке Грдинић са Мирославом Ивановићем, братом убијеног Оливера Ивановића, можете послушати на следећем линку: