4

Velika radost u manastiru Savina

Ime: 01.02.2020 Besjeda Igumana Stefana na monasenju u Savini; Opis: Velika radost u manastiru Savina Tip: audio/mpeg

Sa blagoslovom Njegovog vsokopreosveštenstva Arhepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija u navečerje praznika Prepodobnog Makarija velikog, u petak 31. decembra, u manstiru Savina u Herceg Novom, u toku svečanog prazničnog bdenija zamonašen je iskušenik ove svete obitelji Ivo Radulović koji je na monašenju dobio ime Marko po Svetom Marku Efeskom.

Svečano bdenije u slavu Prepodobnog Makarija velikog, nebeskog ponrovitelja Savinskog igumana Makarija, i monašenje služili su petorica igumana: Svetih vrača u Zočištu Arhimandrit Stefan, Svetih Arhangela u Prizrenu Arhimandrit Mihailo, manastira Zagrađe Arhimandrit Lazar, manastira Podmaine jeromonah Rafailo i domaćin savinski iguman Makarije.

U Svetom bogosluženju molitveno je učestovalo monaštvo, sveštenstvo i veliki broj vernog naroda. Riječima pouke novoposteženom monahu Marku i okupljenima obratio se Arhmandrit Stefan (Milenković).
Ovo je prvo monašenje u manastiru Savina nakon 12 godina.

Povodom praznika Svetog Makarija egipatskog sjutra će u manastiru Savina liturgijski biti proslavljen ovaj praznik i imendan igumana Makarija.