Sep 2019 Arhijerejska Liturgija I Djeciji Sabor U Dobrilovini 1

Veliki dječji Sabor u Dobrilovini

Ime: 23.09.2019 Vladika Joanikije Dobrilovina; Opis: Veliki dječji Sabor u Dobrilovini Tip: audio/mpeg

U 14. Nedjelju po Duhovima, na praznik Svetih Joakima i Ane, 22. septembra 2019,  Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Dobrilovina

Obraćajući se sabranima arhipastirskom besjedom Preosvećeni Episkop Joanikije je naveo da je juče naša sveta Crkva proslavila prvi dan praznika Rođenja Presvete Bogorodice, koje će se nastaviti i narednih dana. U ovaj vaskršnji dan, dodao je Vladika, pominju se roditelji Presvete Bogorodice, Sveti Joakim i Ana.

„Nije slučajno što sjutradan, posle praznika Rođenja Presvete Bogorodice slavimo Njene Svete roditelje ili, kako ih u Crkvi izdvajamo i nazivamo Bogoroditeljima. Jedno je bilo carskog, a drugo svešteničkog porijekla, sabirali su u sebi najbolje što je imao jevrejski narod u to doba. Nije ni to slučajno, jer Presveta Bogorodica rodila je Hrista Gospoda Koga proslavljamo kao vječnog Cara neba i zemlje, kao Cara duša naših i kao vječnog Arhijereja, vječnog sveštenika“, kazao je, između ostalog, Njegovo Preosveštenstvo.

Vladika je blagoslovio dječji Sabor u manastiru Dobrilovini, koji je, kako je podsjetio, ustrojila mati Makrina sa dječakom Vukom.

„Sad, Bogu hvala, prilaze nova djeca i omladina i on postaje sve ljepši i brojniji, sve svjetliji. Ništa ljepše nema nego kada roditelji dođu u crkvu sa djecom, da cijela porodica učestvuje i da se djeca od najranijeg uzrasta vaspitavaju u strahu Božjem, da ih Božja milost ukrepljuje, da uzrastaju tjelesno i duhovno, da sazrijevaju u domu Božjem, u krilu Majke Crkve i da ih milost Božja upućuje u sve dane života njihovog“, zaključio je Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.

Tokom bogosluženja, Svetu Tajnu krštenja primili su Dalibor i Jelena Vasić iz mojkovačkih Polja.

Osveštan je i prelomljen slavski kolač povodom slave hora Svetog Joakima i Ane iz Mojkovca.

Potom je, u porti naše divne i drevne svetinje manastira Dobrilovina, održan dječiji Sabor, koji se, s blagoslovom nadležnog Episkopa, organizuje, već, šestu godinu, a u kojem učestvuju djeca sa vjeronauke i horovi iz Bijelog Polja, Berana, Nikšića, Mojkovca, Žabljaka…

U takmičarskom dijelu programa djeca su se nadmetala u vjeronauci, te likovnoj umjetnosti i fudbalu. Po ocjeni žirija, u čijem sastavu su bili: protosinđel Evstatije (Dragojević) i sveštenici Nikola Skopljak i Milosav Jovanović, prvo mjesto, u poznavanju osnova naše vjere, osvojila je ekipa iz Bijelog Polja (vjeroučitelj o. Nikola Skopljak), drugo polaznici vjeronauke „Rastko“ iz Straševine (Nikšić), (vjeroučitelj bogoslov Luka Jovović), a treće članovi Pravoslavne omladine „Svetog Evstatija“, Đurđevi Stupovi.

Što se tiče likovne umjetnosti, u kategoriji od 5 do 10 godina, najuspješniji su bili radovi: 1. Milomira Marsenića, 2. Bojana Zejaka, 3. Dušana Bulatovića, a u kategoriji od 10 do 15 godina: 1. Nađe Lakić, 2. Milene Peković, 3. Stefana Stanišića.

U fudbalu je odmjerilo snage šest ekipa, a najbolji su bili: 1. Đurđevi Stupovi, Berane, 2. Sutivan, Bijelo Polje, 3. Dobrilovina, Mojkovac, dok je za najboljeg strijelca proglašen Petar Barjaktarović.

Dodijeljene su i diplome.

Izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali: hor „Svetog Nikole“ iz Bijelog Polja, hor pri vjeronauci „Rastko“ iz Straševine, etno grupa „Svetog Evstatija“ iz Berana, mladi guslar Siniša Petrić, recitatori: Nađa Đogović i Milica Kljajević.