Vladika Atanasije

Vladika Atanasije Jevtić: Po Liku Hristovom da imamo dostojanstva

Ime: 04.08.2019-Vladika Atanasije Bar; Opis: Po Liku Hristovom da imamo dostojanstva Tip: audio/mpeg

Na praznik Svete Marije Magdaline, a u sedmu nedjelju po Duhovima, u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru služena je Sveta liturgija.

Načalstvovao je Njegovo preosveštenstvo umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije (Jevtić), a sasluživali su mu starješina hrama protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojerej Ljubomir Jovanović, jerej Mladen Tomović i starješina Saborne Crkve u Sarajevu i profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči protojerej-stavrofor Vladimir Stupar.

Besjedio je vladika Atanasije, nakon što je otac Vladimir pročitao Sveto jevanđelje.

Evo dana spasonosnoga, dana vaskrsnoga, dana direktnoga svjedoka vaskrsenja Hristovog, danas praznovane Svete Marije iz Magdale na obali Genisaritskog jezera. Ona je išla za Gospodom sa majkom Božijom i drugim ženama mironosicama. I postala je, evo čuli smo, svedok vaskrsenja Hristovog. Sveta Marija je bila ona koja je otišla u Rim Tiberiju caru i ponijela crveno jaje i rekla mu Hristos Vaskrse!. Jaje je simbol života. I tako je počelo da se u Uskrsu jaja crvena, kako kažu naši Vranjanci, maste. Ona je dakle tu praksu vaspozdravljanja Vaskrsa uvela, i zato nju proslavljamo kao ženu mironosicu.“

Nakon Svetog pričešća prisutnima se obratio otac Slobodan koji se zahvalio vladici Atanasiju što je danas služio u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i sve prisutne pozvao na zajedničko sabranje u kripti hrama.