U Somboru proslavljen Patron Eparhije bačke

Vladika Irinej: „Samo u zajednici ljubavi nalazi se istinski život”

Ime: 20 09 2020 vladika irinej; Opis: Samo u zajednici ljubavi nalazi se istinski život Tip: audio/mpeg

Patron Eparhije bačke, Čudo svetog arhangela Mihaila u Honi (Kolosi), proslavljen je u subotu, 6/19. septembra 2020. godine, u Somboru.

Svetu arhijerejsku Liturgiju u porti hrama Rođenja svetoga Jovana Preteče služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački g. Irinej, a sasluživali su Njegovo Proesveštenstvo Episkop mohački g. Isihije, sveštenstvo i monaštvo Bačke eparhije.

Čestitajući eparhijsku slavu, vladika Irinej je ukazao na istoriju čudesnog događaja koji proslavljamo i na veliki značaj angelskih sila u životu svakog čoveka. Sveti anđeli i arhanđeli služe spasenju našem. Oni na svetoj Liturgiji, zajedno sa nama, saslužuju, oni nas prate molitveno kroz ceo naš život, prate svako ljudsko biće i prate ceo svet. Neprekidno služeći Gospodu – služe i nama; služeći nama – time služe i Gospodu. Stoga je veoma dragoceno što je ovaj dan izabran za Patron naše Eparhije, naveo je Episkop bački. Preosvećeni vladika je podsetio da se Patron proslavlja saborno svake godine u nekom drugom hramu Eparhije bačke. Ove godine, nažalost, taj uobičajeni program nije bio moguć do kraja zato što nismo zvali naše verne iz drugih mesta, jer imamo preporuke, kao što svi znamo, da izbegnemo masovna okupljanja, jer još uvek traje epidemija od koje mi verujemo da će Gospod spasti i sav naš narod i sav svet. Potpuno smo svesni da ne može život naš da se pretvori u trajnu i neizlečivu pandemiju straha, da jedni od drugih zaziremo i da nam se – i nesvesno a naročito preko medija – ulije u glavu ideja da bližnji nije bližnji nego da treba da nam bude što dalji. Naprotiv, istina života, kako je Bog stvorio čoveka, jeste da samo u zajednici, u zajednici ljubavi se nalazi istinski ljudski život. Mi uvažavamo medicinske mere do one mere dokle to ne ugrožava samu suštinu ljudskoga života kao bogolike ličnosti i kao Crkve, kao bogočovečanske zajednice, kazao je Episkop bački.

Arhijerejske gramate priznanja dodeljene su, na predlog Episkopa bačkog, gradu Somboru, gospodi Zdravku Bjelajcu, Miroslavu Lazendiću i Predragu Stevandiću, gospođama Radici Pajšalić i Biljani Aleksić, kao i gospodinu Bogdanu i gospođi Nadi Todorov iz Sombora.

Blagoljepije službe ukrasili su hor Škole crkvenog pojanja pri Crkvenoj opštini novosadskoj Sveti Jovan Damaskin i hor Sveti car Konstantin i carica Jelena iz Sombora.

U Somboru je ove godine proslavljen veliki jubilej – 230 godina Svetojovanovskog hrama. Ove godine se navršilo i 30 godina od prve kanonske posete tada novoustoličenog Episkopa bačkog g. dr Irineja, arhijerejskom namesništvu somborskom.

Svetog arhangela Mihaila, svoga zastupnika pred Bogom, verni narod Eparhije bačke proslavlja od 1971. godine.

Izvor: eparhijabacka.info