Владика Јоаникије

Владика Јоаникије: Бадњаке ћемо налагати, али без свечаности; чувајмо ближње!

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије казао је за Нови ТВ да ће се испред храмова у Црној Гори и ове године налагати бадњаци, али да за разлику од ранијих година неће бити организованих свечаности и програма те да ће се бадњаци испред храмова благословити прије подне.

“Пошто ће на Бадњи дан већ прије подне бити благословени бадњаци, људи ће моћи да дођу да наложе храстову гранчицу у току дана, да се прекрсте, уђу у храм да се Богу помоле. Има у тој скромности много љепоте. Неприлике су нас принудиле да ове године не буде масовног окупљања него да народ долази цио дан у мањим групама, да држи дистанцу и поштује мјере. Треба да се чувамо, али прије свега да чувамо своје ближње”, казао је владика Јоаникије.

Објаснио је, да је због немогућности вјерног народа у градским срединама да бадњаке наложе у својим кућама, постало уобичајено последњих деценија, да се бадњаци налажу испред градских, али и појединих сеоских храмова, за шта, по његовом мишљењу, није било потребе.

“Људи по селима имају гдје да наложе бадњаке, као што је то некада било, и то су биле лијепе породичне свечаности које не треба да заборавимо. Велика је то радост као да је, као што и јесте, Богомладенац Христос ушао у сваку породицу”, казао је Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије и подсјетио на то како смо раније славили Бадње вече, као и да су то најљепши доживљаји из дјетињства свих нас.

Поручио је да не можемо да дозволимо да ова пошаст, епидемија коронавируса, иако опасна, блокира наш живот, уништи вјеру, прекине обичаје, традицију и подсјетио да је наш народ славио Божић и крсну славу и у рововима, на фронту када је бранио своју отаџбину.

“Колико је наш народ имао трагедија, а опет је одржао славу. Велики празници имају тај карактер да се радост из храма прелива на сав народ, куће, домове… посебно на дјецу. То не смијемо да ускратимо нашој дјеци. То је врло опасно, може да дође до страшног отуђења међу људима, прије свега међу ближњима”, нагласио је Преосвећени владика Јоаникије, упозоривши да опасност од заборава и удаљавања може да буде кобнија и опаснија по здравље људи од самога вируса. По његовим ријечима љубав, као ни вјера, не сме да охладни већ да се у овим временима тешкоћа пројави што више.

Весна Девић