Vladika Joanikije

Vladika Joanikije bogosložio u Brezojevici kod Plava

Ime: 16. 06. 2019 vladika Joanikije-Brezojevica; Opis: Vladika Joanikije bogosložio u Brezojevici kod Plava Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je danas Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Brezojevica kod Plava.  Preosvećenom Episkopu je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda plavske Župe.

Praznik Svete Trojice, kome je posvećena ova drevna svetinja, inače metoh manastira Visoki Dečani, riječima arhipastirske besjede čestitao je Vladika Joanikije.

U ovaj dan ljudi su razumijevali jedni druge iako su bili iz raznih naroda, i kako je sišao Duh Sveti nastalo je čudesno razumijevanje među ljudima raznih naroda i raznih jezika,  zato što je Gospod bio među njima i On im je dao da svak razumije jezik drugog i kako onaj drugi govori, da se njemu taj tuđi jezik čini svojim i da se u potpunosti razumiju oni koji se do tada nijesu mogli razumijevati„.

Nakon svete Liturgije, u Svetosavskom domu, upriličena je slavska trpeza na kojoj je osveštan i prelomljen slavski kolač.  Domaćin slave bilo je bratstvo Dašić.