Okt 2020 Arhijerejska Liturgija U Niksicu

Vladika Joanikije bogoslužio u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću

Ime: 04.10.2020 Vladika Joanikije Niksic; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, u 17. nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva proslavlja Odanije Vozdviženja i Svetog apostola Kodrata, 4. oktobra 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Riječima arhipastirske besjede sabranima se obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, govoreći o prazniku Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta Gospodnjeg, čijoj slavi je posvećena, upravo, nedjelja po Krstovdanu, što, po Vladikinim riječima, ukazuje koliki je značaj ovog praznika u Crkvi Božijoj.

Naglasio je da bi sve ovo bilo neka daleka i lijepa priča da nije stvarnosti, i da se sila Časnog Krsta ne upečaćuje u život nas hrišćana.

„Sve ono što dobro činimo u slavu Božiju oslonjeno je na silu Časnog Krsta. Koliko treba ljudima samoodricanja, a to je jedno malo raspeće, odricanje od svoje sebičnosti i samoživosti; kada se sa bližnjima mirimo tu podejstvuje sila Časnog Krsta“, besjedio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Poručio je da je Hristov Krst opjevan kao oružje mira, oružje koje pobjeđuje demonske sile, odgoni tamu i mrak, prosvjetljuje ljudske misli i sjedinjuje brata sa bratom u razumijevanju, u ljubavi međusobnoj, uzdiže do one ljubavi kada smo spremni da se žrtvujemo jedni za druge, a to znači da smo pravi hrišćani.