Vladika Joanikije

Vladika Joanikije izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog; Vladika Metodije za budimljansko-nikšićkog

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je danas Njegovo preosveštenstvo Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija za Mitropolita crnogorsko-primorskog, a Njegovo preosveštenstvo Episkopa dioklijskog za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

 

Životopis Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije (Mićović) je rođen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filosofiju na Filosofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine. Rukopoložen je u čin jerođakona 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha 17. februara 1991. godine, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina. Za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji  postavljen je 1. septembra 1992. godine. Septembra 1995. godine unaprijeđen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski sabor na redovnom zasjedanju maja mjeseca 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog gospodina Joanikija.

Na majskom zasjedanju Sabor ga je 2002. godine izabrao za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi u kojem je bilo drevno sjedište Episkopije budimljanske osnovane Svetim Savom 1220. godine.

Nakon upokojenja Mitropolita Amfilohija, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 30. oktobra 2020. godine postavio je Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija za administratora upražnjene Eparhije crnogorsko-primorske.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog, vladika Joanikije pokrenuo je u povjerenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina već završene i osveštane. Sa obnovom svetinja započeo je i obnovu monaštva po opštežiteljnom ili skitskom ustavu. Pokrenuo je Eparhijski list „SVEVIĐE“ i izdavačku djelatnost u Eparhiji.

Do sada je bio član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

Studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske pravoslavne crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) izišla je iz štampe njegova knjiga “Svjetlost svijetli u tami”.

 

Životopis Njegovog preosveštenstvo Episkopa budimljansko-nikšićkog

Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije (u svijetu Ljubiša) Ostojić se rodio 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dijete. Osmogodišnju školu Petar Dokić i prva dva razreda Druge gimnazije “Ognjen Prica” završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu.

U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije “Slobodan Škerović”. Za vrijeme života u Sarajevu završio je osnovnu – nižu muzičku školu “29. novembar”. Posle završene gimnazije 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine. Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku (odakle i potiče njegova porodica) od strane Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija. U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru. Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika Patrijarha srpskog g. Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu “Vaspitni značaj monaštva”.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu “Zetski Mitropolit Vavila (1494-1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi” kod mentora prof. dr Predraga Puzovića.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu ovog Univerziteta.
Na redovnom proljećnom zasijedanju održanom u Pećkoj patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Metodija (Ostojća), za vikara Mitropolita crnogorko- primorkog, sa titulom episkop dioklijski.

U čin episkopa hirotonisan je 22. jula 2018. g.  u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici od strane Njegova svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja.

Od Preobraženja 2018. g. obavlja i poslušanje glavnog urednika časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske.