Vladika Joanikije

Vladika Joanikije – Fotograf Sergej Zabijako, +382 68 129392,

Vladika Joanikije: Konačno će sve vjerske zajednice biti jednake

Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zadovoljne su izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer taj akt nije diskriminatorski i ne atakuje ni na jednu vjersku zajednicu u državi. To je sinoć u izjavi za “Dan” kazao Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije, koji navodi da je upoznat sa tekstom akta i ako je Vlada, i u konačnom, usvojila onaj tekst koji je njima predočen, onda je to prihvatljivo rješenje.

“Vidio sam taj tekst zakona i ukoliko nema nekih dodataka, ja sam potpuno saglasan sa tim što je predloženo. Ovo je sigurno napredniji i savremeniji zakon od onog koji je ranije usvojen i u njemu se nijesu našle odredbe koje su tretirane drugim aktima, kao što su članovi o imovini. Ako su imovinska prava svih regulisana Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, onda nema razloga da se to pitanje uređuje zakonom o vjerama”, kazao je Joanikije.

Preosvećeni vladika smatra da su novim aktom sve vjerske zajednice konačno jednake.

“U ovom zakonu se ne pominje nijedna vjerska zajednica i on važi za sve podjednako i bez diskriminacije”, naglasio je Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije.

Vlada Crne Gore utvrdila je juče predlog izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti i proslijedila Skupštini na usvajanje. U predlogu su izbrisani svi sporni članovi vezani za imovinu vjerskih zajednica i definisano da nema registracije za postojeće crkve.