Niksic

Vladika Joanikije: Mi ne rušimo državu, nego je gradimo

Ime: 08.03.2020 Vladika Joanikije Niksic; Opis: "08.03.2020 Vladika Joanikije Niksic". Tip: audio/mpeg

Nikšićani su današnji veliki praznik, Nedelju pobjede Pravoslavlja, proslavili kako dolikuje, velikim krsnim hodom, noseći ikone u znak pobjede Pravoslavlja i ikonopoštovanja, kao i odbrane svetinja, predvođeni svojim Episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Niksic 2Nakon što je prošla ulicama grada, litija se zaustavila na Trgu Slobode, gdje se okupljenima ohrabrujućim slovom arhipastirske besjede obratio Vladika Joanikije.

Vladika je rekao da je ovo praznik svetih ikona, Božije ljepote i Božije slave. “Mi kroz ove naše litije imamo učešće i u ljepoti i u slavi Božijoj”, rekao je, podsjetivši da je ovaj praznik nastao kao spomen pobjede pravoslavne vjere nad krstolomcima i ikonoborcima. “Vizantijsko carstvo je bilo pravoslavno, a kao što vidite i u pravoslavnim državama se pojavljuju ovakva iskušenja. Ova borba je trajala preko 120 godina, a ovaj praznik je nastao kao spomen pobjede”, rekao je Vladika i dodao da smo i mi počeli da vodimo ovu borbu za našu vjeru, protiv diskriminacije, protiv nepravde i poniženja kojima je izložena pravoslavna vjera i naše svetinje u Crnoj Gori.

“Mi se borimo kao Crkva Božija, okupljamo se oko svojih oltara i snažimo se Božijom ljubavlju, snažimo se svojim zajedništvom. Prevazišli smo sve one ljudske sitne podjele”, između ostalog je naglasio Vladika. “Naša vlast nas je izložila velikom poniženju, prikovala na krst, misleći da će tako da nas ponizi i uništi; a nama je krst slava, krst ima silu Vaskrsenja, krst nas je sabrao da se zajedno borimo za našu vjeru”, rekao je.

Vladika Joanikije je poručio da je ovo što se zbiva produžetak Gorskog vijenca: “Piše se istorija. Bolje reći pjeva se istorija. Piše se i produžava se Gorski vijenac. Ove skupštine su produžetak onih Njegoševih skupština.”

Dodao je i da je ovo nastavak pobjede koju danas naša Crkva proslavlja: “Mi nastavljamo ono što smo naučili od Njegoša i Svetog Vasilija i onih što su se borili za čast i ljepotu svetih ikona, a na tom Hristovom putu ćemo i da ostanemo.“ Vladika je takođe rekao da mi ne tražimo ništa više ali i ništa manje od onoga što je Crna Gora dala rimokatolicima i pripadnicima drugih vjera. “Mi podržavamo svakoga ko se bori za pravo i za pravdu, a to nije protiv države”, dodao je rekavši da se borimo da država bude naš dom pravde i jednakosti, da svi budemo ravnopravni i slobodni, a slobode nema tamo gdje se ugrožava sloboda vjere. “Ne rušimo državu, nego je gradimo”, još jednom je podvukao Vladika Joanikije.

Svoju besjedu, preosvećeni je završio ohrabrujućim riječima: “Nemamo čega da se bojimo ako su se za svete ikone borili preko 120 godina i pobijedili!”

Krsni hod se vratio do Hrama Svetog Vasilija gdje je jerođakon Roman, sabrat manastira Ostrog, pročitao Sinodik pravoslavlja.

U Sabornom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog je prethodno Njegovo preosveštenstvo Vladika Joanikije uz sasluženje velikog broja sveštenstva, sveštenomonaštva i vjernog naroda, služio Svetu arhijerejsku liturgiju. U toku Svete liturgije, pred Svetu tajnu pričešća, protojerej Ostoja Knežević je poučio vjerni narod. Podsjetio je da je vrijeme posta blagosloveno i posebno vrijeme u našoj pravoslavnoj Crkvi, prilika da svoj život upodobimo božanskom promislu o spasenju. “Ovo je Nedelja pobjede Pravoslavlja nad jeresima koji su potresali Crkvu, radujemo se pobjedi vjere naše, a ove godine posebno osjećamo ovaj praznik jer se mi ovdje u Crnoj Gori borimo za odbranu naših svetinja i za odbranu čistote naše vjere pravoslavne”, rekao je otac Ostoja.

Tijana Lekić

Foto: Senka Čolović,

Saborni Hram Svetog Vasilija Ostroškog