Jan 2020 Arhijerejska Liturgija U Mojkovcu 19

Vladika Joanikije na drugi dan Božića bogoslužio u Mojkovcu

Ime: 08.01.2020. Vladika Joanikije - Mojkovac; Opis: Vladika Joanikije na drugi dan Božića bogoslužio u Mojkovcu Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na drugi dan Božića, praznik Sabora Presvete Bogorodice, u srijedu 8. januara 2020, Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u Sabornom hramu Roždestva Hristovog, u Mojkovcu.

Vjernicima sabranim u Božićnoj radosti, na svetom bogosluženju, riječima arhipastirske besjede obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije.

„Rođenje Hristovo slavimo svenarodno, zajedno sa anđelima nebeskim i svima Svetima, raduje se Crkva Božja. Cijelo tijelo Crkve Božje je Hristovo tijelo, sabiramo se oko Njegove kolijevke, slavimo Njegovo ovaploćenje, očovječenje, jer je postao kao jedan od nas, sa nama se potpuno sjedinio da bi nas uzvisio i usinovio Bogu i Ocu“, kazao je Vladika.

U svjetlu ovog praznika vidimo, dodao je Njegovo Preosveštenstvo, i slavu Mojkovačkih junaka, ne misleći samo na jednu bitku, nego na sve bitke koje je crnogorska vojska, pod komandom Janka Vukotića, vodila od `14. do `16. godine, od Pljevalja do Romanije i Pala, pa do Višegrada, Nove Varoši, Karađorđevih šančeva, Berana i ovdje do Mojkovca.

„Slavna epopeja, mnogo junaka položiše svoje živote, boreći se protiv Austrougarske okupacione sile, koja je krenula da sprži srpski narod i jedne i druge srpske kraljevine, kao što je govorio kralj Nikola“, podsjetio je Vladika Joanikije.

Po odsluženoj Liturgiji vjerni narod, mahom, iz Mojkovca i Bijelog Polja, zajedno sa Episkopom Joanikijem i sveštenstvom, kod spomen obilježja na Bojnoj njivi, poklonili su se sjenima junaka Mojkovačke bitke, čime je i obilježeno 104. od ovog znamenitog boja.