Vladika Joanikije Ostrog

Vladika Joanikije na Nedjelju Svetog Jovana Lestvičnika bogoslužio u manastiru Ostrogu

Ime: 11 04 2021 Vladika Joanikije besjeda Ostrog; Opis: "11_04_2021_Vladika Joanikije_besjeda_Ostrog". Tip: audio/mpeg

Administrator Mitropolije crnogorsko-promorske Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru Ostrogu.

U liturgijskoj besjedi Vladika je rekao da danas slavimo Svetog Jovana Lestvičnika koji je čuven po svojim isposničkim podvizima.

“Onaj ko je bio u manastiru Svete Katarine, i ko se nađe pod stijenom gdje se on podvizavao, uhvati ga neka jeza kad zamisli gdje je čovjek proveo više desetina godina, kloneći se svega radi carstva Božijega, radi Gospoda Isusa Hrista. Tek kada uzmemo u ruke njegovu knjigu pouka.o duhovnom životu zvanu Lestvica vidimo zbog čega se lišavao svega od ovoga svijeta da bi stekao nešto što je mnogo dragocjenije”, kazao je Vladika.

Dodao je da je Sveti Jovan Lestvičnik sigurno bio spreman za to, budući da se prethodno dugo godina podvizavao u opštežiću u manastiru Svete Katarine.

“Nije otišao, kao što bi otišao neko od nas, nespreman, nego se bio dobro pripremio i ojačao za takav podvig”, rekao je on.

Govoreći o čuvenoj Lestvici Svetoga Jovana. rekao je da se radi o najdubljem duhovnom iskustvu i doživljaju,

“Nema tu mnogo riječi naučenih iz knjiga, iako je bio veoma obrazovan, nego se radi o iskustvu koje je on sabirao godinama i decenijama kroz svoj podvig. posta i molitve. Ušao je u dubine ljudske duše, ljudske psihe, raznih pokreta duše, raznih iskušenja, raznih duševnih problema. Kada, recimo, čitate njegove stranice o sebičnosti ili o nekom drugom poroku, kao da razgovarate sa najobrazovanijim psihijatrom”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Podsjetio je da je pokojni Vladeta Jerotić govorio da je savremena psihologija po poznavanju duše u odnosu na Jovana Lestvičnika mnogo plitka.

Naglasio je da je Sveti Jovan svaku ljudsku manu, svaki poriv do tančina obradio.

“I onda čovjek, čitajući tu knjigu upoznaje i sebe, svoje mane. A to je veoma dragocjeno u toku ovoga posta – da postanemo svjesni svojih mana, kao što se molimo i onom molitvom Svetog Jefrema Sirina da nam Gospod da da sagledamo svoje grijehe, a da ne osuđujemo brata svoga”, rekao je on.

Vladika Joanikije je rekao da je Crkva baš u ovu nedjelju, sredinom Časnoga posta istakla primjer Svetoga Jovana Lestvičnika, da bude svima za pouku.

“Naravno, ne treba se zanositi da ga je tako lako slijediti. Ali, kada vidimo kako se Sveti Jovan podvizavao, kako se lišavao svega od ovoga svijeta, kako je postio i kako se Bogu molio, i kojke duhovno blago je zadobio, onda je to i za nas motiv da priložimo malo više truda, da pokušamo da postimo više nego što smo to uobičajili – i više i bolje i ljepše”, poručio je Vladika Joanikije.

Vladika je na kraju besjede poručio da se čovjek krani ovim zemaljskim hljebom, ali da to nije dovoljno da bi bio srećan.

“Ne živi čovjek samo o hljebu zemaljskom nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih. Ljudska duša je željna nebeskoga hljeba i nebeskoga pića. To je hrana za dušu. A kada se duša nahrani, onda se preko nje hrani i jača i tijelo. I ne samo to, nego se iscjeljuju i duša i tijelo. I mnogi su se posteći i moleći se Bogu iscijelili od raznih duševnih i tjelesnih bolesti”, zaključio je Vladika Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Stefan Zorić