Vladika Joanikije

Владика Јоаникије: Ово је велики испит за наш народ и Цркву

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије огласио се на ТВ Прва први пут после после борбе коју је водио против вируса корона.

Хвала Богу, главни удар на моје здравље је прошао и сада се опорављам под контролом љекара. Морам да будем у самоизолацији. Вијест о смрти патријарха Иринеја је велика жалост, жалост Великог петка, и цијела Црква жали, тугује и узноси своје молитве за својим патријархом, нашим оцем, наследником Светог Саве. Он нас је окупљао својом благошћу и трпљењем. Ми се сада у жалости обједињујемо крај одра његовог и гроба, око његове личности која је завршила свој посао на земљи и сада одлучује да се одмори и буде награђен за своја добра дјела. Гдје је распеће, ту је и осјећај васкрсења Христовог и новог живота. Патријарх Иринеј је испунио послање које му је Бог назначио на земљи, рекао је владика Јоаникије.

Он је рекао да је ово велики испит за наш народ и Цркву.

Тугујемо за митрополитом Амфилохијем и патријархом Иринејем и уједињујемо се са својом браћом. Ово је један велики испит и за наш народ и Цркву, и надам се, као што смо много пута у историји, када смо доживљавали кризе, били на висини достојанства као народ, и ово ћемо достојанствено издржати и хришћански поднијети, и после свега у једном виђеном току ово пребродити. Тим стазама нас је премудро водио патријарх Иринеј“, нагласио је владика  Јоаникије.

Он је закључио да су митрополит Амфилохије и патријарх Иринеј оставили велики траг у историји српског народа, преноси Б92.

СПЦ ће патријарха Иринеја памтити, јер Господ показује врлине патријарха и митрополита након њиховог одласка.. Оставили су велики траг у историји српскога народа“, рекао је владика Јоаникије.