Sep 2019 Opijelo Porodici Sutakovic U Djurdjevim Stupovima 4

Vladika Joanikije: Porodica Šutaković su Hristolike žrtve

Ime: 11.09.2019 Vladika Joanikije opijelo porodici Sutakovic; Opis: Porodica Šutaković su Hristolike žrtve Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je sa sveštenstvom, u utorak 10. septembra 2019, u manastiru Đurđevi Stupovi, opijelo porodici Šutaković  iz Đakovice, koju su 1999. godine albanski teroristi kidnapovali, a potom i ubili.

Posmrtni ostaci članova porodice Šutaković: Nedeljka (1936), njegove supruge Darinke, rođene Jevrić (1941) i njihove maloljetne djece Aleksandra, Đorđa i Radomana  pronađeni su u junu prošle godine, u masovnoj grobnici na periferiji Đakovice.

Konačna DNK identifikacija njihovih posmrtnih ostataka sprovedena je, u martu 2019. kojom je potvrđen identitet ovih nevinih žrtava, koje su, u junu 1999. albanski teroristi kidnapovali u njihovoj porodičnoj kući u Đakovici, a potom i ubili.

Preosvećenom Episkopu Joanikiju u vršenju opijela sasluživalo je brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije, a  molitvenom sabranju prisustvala je rodbina porodice Šutaković i vjerni narod beranskog kraja, okupljen u molitvi za pokoj njihovih duša.

Po odsluženom opijelu, obratio se Vladika Joanikije, istakavši da je ovo najstrašnija i najpotresnija sahrana za ljudske oči, posebno za ožalošćenu rodbinu i sve ljude koji imaju savjesti.

Posmrtni ostaci porodice Šutaković: Nedeljka, Darinke, Aleksandra,Đorđa i Radomana sahranjeni su, potom, u Andrijevici, odakle potiče pokojna Darinka, rođena Jevrić. Prevoz do Crne Gore i sahranu organizovala je Nataša Raičević, bratanična pokojne Darinke.

Nataša Raičević je, ovom prilikom, dala prilog za izgradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama.