Feb 09 2020 Moleban I Litija U Beranama 1

Vladika Joanikije poručio u Đurđevim Stupovima: „Mi se borimo za pravni poredak u Crnoj Gori, borimo se da naša država bude što bolja, utemeljena na pravu i pravdi, na istini Božjoj, na pravoj, istinitoj vjeri“

Ime: 10.02.2020 O.SLOBODAN I VL JOANIKIJE; Opis: Mi se borimo za pravni poredak u Crnoj Gori, borimo se da naša država bude što bolja, utemeljena na pravu i pravdi, na istini Božjoj, na pravoj, istinitoj vjeri Tip: audio/mpeg

U nedjelju, 9. februara 2020. vjerni narod vasojevićkog kraja sabirao se u nekoliko litija, koje su se, tokom dana, slivale ka duhovnom stožeru Eparhije budimljansko-nikšićke, manastiru Đurđevi Stupovi.

Jedna svenarodna litija krenula je iz Azana, Police i Budimlja i spojila se sa litijom vjernika, koji su pristizali iz Rožaja i Dapsića. Ovaj molitveni hod sreo se, potom, sa litijom koja je krenula iz Zaostra i Bioče.

Veličanstveno sabranje vjernika koji, na miran i dostojanstven način, iskazuju svoje neslaganje sa protivustavnim i diskriminatorskim Zakonom o slobodi vjere, čekali su oko 16 časova i Beranci, formirajući tako svenarodnu Litiju, kakva se ne pamti u ovom kraju.

Krsni hod u odbranu svete vjere pravoslavne i svetinja, predvodio je Preosvećeni Episkop Joanikije sa brojnim sveštenstvom i monaštvom, a narod je, pjevajući duhovne pjesme i molitve, sa ikonama i crkvenim barjacima, i ove večeri, pokazao kakvo je njegovo mišljenje o tzv. Zakonu i slobodi vjere, nasilno izglasanim u Skupštini Crne Gore.

Nakon Molebana Presvetoj Bogorodici, okupljenom narodu, najprije, se obratio sveštenik Slobodan Radojević, paroh rožajski, koji je, tokom dana, sa vjernicima svoje parohije, pješke stigao u manastir Đurđeve Stupove.

„Zahvaljujući dolasku našeg Mitropolita Amfilohija u Crnu Goru `90.-ih godina i našeg Vladike Joanikija, ovdje, u Berane, Crna Gora je vaskrsla. Podignuto je preko 500 crkava, manastira, parohijskih domova, crkvenih objekata i narod to vidi. Međutim, komunisti su pod izgovorom bratstva i jedinstva ubijali sveštenike, a sadašnja vlast, opet, pod izgovorom da želi bratsku slogu u Crnoj Gori, istjeruje Boga iz Crne Gore i proglašava Ga personom non grata. To nećemo dozvoliti nikada.“

„Narod je, konačno, krenuo Hristovim putem, a to je put stradanja, ali i put vaskrsenja. Ovaj narod je, konačno, krenuo pravim putem, izabrao je stranu Hristovu, Boga uselio u svoje srce i sa Bogom, ovih dana, korača gradovima i kliče: Ne damo svetinje!“, kazao je o. Slobodan.

Dodao je da oni, svih ovih dana, pozivaju vlast da povuče Zakon, a ne, kako se pokušava spočitati, da ruše vlast, da ruše Crnu Goru.
„Mi smo na ovim prostorima svi jedan narod, a samo od Drugog svjetskog rata, pa do danas, trovani smo da se dijelimo, pa smo se dijelili na partije, na Crnogorce, Srbe, Bošnjake, ne shvatajući da smo prije 800 godina od kako postoji SPC i slavimo Svetog Savu, svi na ovim prostorima jedan narod“, poruči je on.

Obraćanje oca Slobodana Radojevića, paroha rožajskog, sabrani narod je pozdravljao srdačnim aplauzom, kličući jednom dušom: Ne damo svetinje!

Vladika budimljansko-nikšićki je kazao da je cio pravoslavni svijet oduševljen žrtvom, vjerom, čestitošću, koju naš narod pokazuje širom Crne Gore.

„Treba takvi da budemo i u buduće i da sa ljubavlju u srcu, sa vjerom u srcu, sa otvorenim srcem ljubimo jedni druge i čuvamo jedinstvo naroda. Ovo su velike narodne skupštine, i u Beranama, i u Podgorici, i u Nikšiću i u svim gradovima Crne Gore. One imaju najveći legitimitet pred Bogom i pred ljudima. Svako naše okupljanje oko naših svetinja, svako ko učestvuje u velikim crkveno-narodnim skupštinama, svjedoči da je neprihvatljiv, a time i ništavan Zakon koji je donesen u Skupštini Crne Gore i da ga ovaj narod nikada prihvatiti neće!“, poručio je Episkop Joanikije, čiju arhipastirsku riječ je narod pozdravio sa odobravanjem.

On je dodao da bi svaka „normalna“ vlast, kada vidi ovoliko protivljenje naroda i raspoloženje većinske vjere, ona bi morala, ako ima odgovornosti, da povuče bilo koji zakon, a kamo li kad je u pitanju anticivilizatorski, diskriminatorski, nakaza od zakona.
„Zahvaljujem vam, još jednom, braćo i sestre, na ovoj vašoj odlučnosti. Svaki vaš dolazak briše značaj ovog zakona. Pred Bogom i pred ljudima svjedočimo da ne možemo da se pomirimo sa nepravdom i, na takav način, skrećemo pažnju vlasti, Evropi, svijetu da se ovaj zakon povuče i da se više nikad takva nakaza od zakona ne donese u Skupštini Crne Gore“.

„Mi se borimo za pravni poredak u Crnoj Gori, borimo se da naša država bude što bolja, utemeljena na pravu i pravdi, na istini Božjoj, na pravoj, istinitoj vjeri, svima onima kojima je do vjere stalo. U Crnoj Gori se, ako je igdje, za vjeru živjelo, za vjeru ginulo i krv se prolivala. I vi to svjedočite ovom vašom odlučnošću i ljubavlju prema Svetinjama“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.