Manastir Crna Reka

Манастир Црна река

Владика Јоаникије служио је на празник Преподобног Петра Коришког у манастиру Црна река

Име: 18.06.2018. Vl.Joanikije Crna reka besjeda ; Опис: "18.06.2018._Vl.Joanikije_Crna_reka_besjeda_". Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Преподобног Петра Коришког, у понедјељак 18. јуна 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Црна река, у Епархији рашко-призренској.

Владици је саслуживало више свештенослужитеља, уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да су се, на овај свети дан, сабрали у великој светињи, манастиру Црна река, око моштију Преподобног и богоносног Оца нашег Петра Коришког.

Преподобни Петар Коришки, млађи савремник Светог Саве, једно вријеме, се,по предању,овдје подвизавао, а помиње се као Коришки, јер је као пустиножитељ живио у мјесту Кориша код Призрена.

„Живио је светим животом још овдје на земљи, зато га је Господ прославио, дао му ту слободу да нас заступа пред лицем Божјим својим светим молитвама. Господ је објавио његову светост, па се прославио премногим и преславним чудесима, одмах, послије његове кончине. На поклоњење су му долазили Свети Немањићи, а посебно велики и славни цар Душан силни”, рекао је Владика Јоаникије.