Arhijerejska Liturgija I Poziv Na Sabor

Episkop Joanikije pozvao vjerni narod na veliki Crkveno-narodni sabor u Nikšiću 21. decembra 2019. godine

Ime: 01. 12. 2019 Vladika Joanikije Stupovi; Opis: Vladika Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

U 24. nedjelju po Duhovima, na praznik Svetog mučenika Platona, 1. decembra 2019, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi

Sasluživalo je više sveštenika i sveštenomonaha Eparhije uz molitveno učešće brojnog vjernog naroda.

Sabranima je, prije Svetog Pričešća, besjedio arhimandrit Nikifor (Milović), sabrat manastira Đurđevi Stupovi, govoreći o začalu iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju krvotočive žene i oživljavanju mrtve djevojke.

„Sveti apostol i jevanđelist Luka nam je danas ispričao dva događaja u jednoj priči – vaskrsenje Jairove kćeri i iscjeljenje krvotočive žene. Šta je to što spaja jednu prezrenu, bezimenu ženu sa uglednim starješinom sinagoge, Jairom? Jedna, jedina stvar koja može da spaja ove dvije ličnosti jeste vjera. Vjera, koja je dostupna svakome, vjera koja je nepokolebljiva, vjera koja prati hrabre. Vjera je učinila da se krvotočiva žena iscijelila, a Jairova kći da je vaskrsla“, rekao je arhimandrit Nikifor.

Riječ arhipastriskog slova uputio je, na kraju svetog bogosluženja, i Preosvećeni Episkop Joanikije saopštavajući rezultate koje je Crkva postigla u zaštiti svojih prava kod države Crne Gore.

Po riječima Vladike Joanikija „u pravnom smislu, apsolutno, i potpuno i do kraja, je razobličena jedna zla namjera, koja je, manifestovana kroz Nacrt zakona o slobodi vjere, kroz Predlog zakona o slobodi vjere, ali to, smatra on, nije bio ni Nacrt, ni predlog zakona o slobodi vjere, nego plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih.

Dužni smo pred Bogom, pred svijetom, pred državom i pred potomstvom da branimo svoja prava. Bez obzira što je na idejnom planu, na planu nauke i struke vlast Crne Gore potpuno razobličena, ona ima namjeru da sprovede ovaj zakon. Ljetos je imala namjeru, ali je zaustavio onaj veliki narodni skup u Podgorici na kome smo zajednički kao arhijereji, sveštenici, monasi, monahinje, vjerujući narod zajedno, jednim ustima podigli glas protiv nepravde. To je skrenulo pažnju domaće, a posebno inostrane javnosti“, ocijenio je Preosvećeni Episkop.

Međutim, vlast je, ocijenio je Vladika Joanikije, uporna da sprovede svoju namjeru, ali, kako god bilo, mi se, poručio je on, ako imamo vjere i obraza, tome moramo suprostaviti.

Moramo čuvati svoju vjeru, svoje hramove, svoje svetinje. Ovo je borba protiv nepravde. Napadnuti smo, moramo se braniti i to nam svak u svijetu odobrava“, kazao je Vladika budimljansko-nikšićki.

On je najavio održavanje velikog Crkveno-narodnog sabora, koji će se, zajedno sa Visokopreosvećenim Mitropolitom Amfilohijem, sveštenstvom Mitropolije i drugim Eparhijama, koje su prisutne u Crnoj Gori, održati 21. decembra, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Da još jednom skrenemo pažnju domaćoj i stranoj javnosti na nepravdu kojoj smo izloženi i još jednom potvrdimo spremnost da ćemo svoje svetinje braniti ako bude trebalo i svojim životima“, poručio je Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.