Dajbabe

Vladika Joanikije: Otac Luka je sve što je govorio posvjedočio svojim životom

Ime: 09 02 2019 vladika joanikije; Opis: Vladika Joanikije služio je u Dajbabama Liturgiju sa parastosom ocu Luki (Aniću) Tip: audio/mpeg

Povodom šeste godišnjice od upokojenja arhimandrita Luke (Anića), Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije služio je na praznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog, 9. februara, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju sa parastosom u manastiru Dajbabe  u Podgorici.

Nakon pomena, u arhipastirskom slovu, vladika Joanikije je kazao da je Sveti Jovan Zlatousti bio uzor svakome hrišćaninu i da su njegovim putem išli mnogi a da je jedan od onih koji su krenuli tim putem Hristovih apostola, Sv. Jovana Zlatoustoga, Sv. Save i Sv. Vasilija Ostroškog, i naš otac Luka.

****

Arhimandrit Luka (Anić), iguman manastira Dajbabe upokojio se u Gospodu u 54. godini zemnog života na praznik Ksenofonta i Marije, 8. februara 2013. godine.

Otac Luka AnicOtac Luka (Anić) rođen je 17. 09. 1959. u Dubrovniku. Sedmu beogradsku gimnaziju završio je 1977. Studije istorije umjetnosti na Filosofskom fakultetu u Beogradu završio je 1983. Već naredne, 1984. izabran je za asistenta na istom fakultetu. Magistrirao je 1991. godine na temu „Život i delo vajara Đorđa Jovanovića“.

U julu 1991. došao je u Cetinjski manastir i postao iskušenik. Mitropolit Amfilohije je u Cetinjskom manastiru iskušenika Uroša Anića zamonašio na Ivanjdan, 7. 07. 1993. godine i dao mu monaško ime Luka.

Jerođakonski čin primio je na Krstovdan, 27. septembra 1995. u Cetinjskom manastiru, a čin jeromonaha 22. oktobra iste godine u Crkvi Svetog Luke u Kotoru. Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je na Lučindan, 31. oktobra 1995, a u čin igumana proizvedeo ga je Mitropolit Amfilohije na Petrovdan, 12. jula 2000. godine. Zvanje arhimandrita dodijeljeno mu je na Lučindan, 31. oktobra 2008. godine. Iguman Manastira Svetog Save na Savinoj glavici u Donjem grblju postao je 13. januara 2010. Nešto više od godinu dana nakon toga, 1. aprila 2011. postavljen je za nastojatelja manastira Dajbabe.

U rano jutro 8. februara 2013. godine otac Luka se upokojio u svojoj skromnoj monaškoj keliji u Dajbabama. Dva dana kasnije njegovi zemni ostaci sahranjeni su na manastirskom groblju u Dajbabama nakon Svete zaupokojene liturgije sa opelom koje su služili Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i gospoda episkopi: budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije i lipljanski Jovan, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva, sveštenomonaštva i vjernog naroda iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Vječnaja pamjat!

Galerija fotografija-link