Vladika Joanikije

Vladika Joanikije služio na temeljima hrama Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta u Pavinom Polju

Ime: 30.09.208 Vladika Joanikije; Opis: Vladika Joanikije služio na temeljima hrama Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta u Pavinom Polju Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, u nedjelju po Vozdviženju Časnog Krsta, 30. septembra 2018, Svetu Arhijerejsku Liturgiju na temeljima hrama Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta u Pavinom Polju.

Vladici je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije uz molitveno učešće brojnog vjernog naroda.

Arhipastirskim slovom sabranima se obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, rekavši da je Vozdviženje Časnog i Životvornog Krsta Hristovog veliki Gospodnji praznik, koji se proslavlja nedjelju dana poslije praznika.

Dodao je da ima mnogo sličnosti između slavnog događaja otkrivenja Časnog Krsta Hristovog i pronalaženja ovog svetog hrama.

Vladika je kazao da je ovdje je bio znameniti, stari manastir, koji je živio, pjevao i uznosio slavu Bogu u najtežim vremenima istorije našeg naroda ropstva pod Turcima, krijepeći okolni narod, čuvajući ga u svetoj vjeri pravoslavnoj, davajući mu snage da izdrži i nade da ćemo se jednog dana osloboditi i ujediniti.

„Kad se ovdje sabiramo osjećamo se kao u svom domu, kao u tvrdom gradu, jer nas blagodat ove svetinje zakriljuje i obnavlja, pa će, ako Bog da, narod ovog kraja sa ljubavlju da obnovi i ovu svetinju“,zaključio je Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.