Vladika Joanikije služio Prvo bdenije

Vladika Joanikije služio Prvo bdenije u manastiru na Nemanjinom gradu

Administrator Mitropolije crnogorsko-promorske Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije služio je večeras, u srijedu 14. aprila, u Manastiru Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici prvo bdenije na kojem je pročitao kanon Svetog Andreja Kritskog.

Uz Veliki kanon Sv. Andrije Kritskog pročitano je i žitije prepodobne i bogonosne majke naše Marije Egipćanke, kojoj je i posvećena ova peta sedmica Svete četrdesetnice.

Njegovo preosveštenstvo vladika Joanikije je kazao da ova sveta služba prenosi jedno veliko predanje koje nas podsjeća na mnoge primjere iz Svetoga pisma, primjere pokajanja i vrlinskoga života, kao i na mnoga čudesna dijela Božija, iz kojih vidimo da Bog prima pokajanje:

“I bez obzira koliko i kakve grijehe čovjek činio u ovome životu ako zna da se kaje, Bog to pokajanje prima i očišćuje i oslobađa dušu od grijeha i vodi je putem vrlina kao Sv. Mariju Egipćanku. U ovome kanonu prizivamo molitveno Svetu Mariju Egipćanku koja je primjer takvog pokajanja, prizivamo i Svetoga Andreja Kritskoga, koji je tvorac ovog kanona”, podsjetio je Preosvećeni Episkop Joanikije, naglasivši da je očigledno da je, poslije upokojenja Svetog Andreja, još neko od crkvenih pjesnika dorađivao ovaj kanon zato što prizivamo i Svetog Andreja Kritskoga u pomoć, da nam on svojim blagodatnim zastupništvom pomogne.

Vladika je objasnio da kroz podsjećanje na velike primjere iz Starog i Novog zavjeta, uz pjevanje ovoga kanona poslije svake stihire koja se otpjeva ili čita, imamo pripjev: Pomiluj me Bože, pomiluj me! Tada pravimo veliki poklon do zemlje i dodatno vapijemo Gospodu da primi naše pokajanje i da nas prosvjetli svojom svjetlošću i milošću.

“Vidimo uz molitve idu i pokloni. A zašto to činimo? Jednostavno da bi cijelo naše biće, um i duša, srce, osjećanje i misao, naše tijelo, učestvovalo u molitvi i da bismo tako prinijeli Gospodu prinos molitveni od svega srca, cijelim svojim bićem. Jer čovjek ne učestvuje u molitvi samo svojim umom nego i svim svojim duhovnim i tjelesnim sastavom. I to je prava molitva! I čineći ove poklone i najzdraviji i najkrepkiji čovjek malo se zamori i to jeste prinos, naš trud, ali trud koji se mnogostruko isplati”, ocijenio je vladika budimljansko-nikšićki g. Joanikije

Naglasio je da su to radili i veliki podvižnici na Istoku, kao što su Sveti Andrej Kritski i Sveta Marija Egipćanka koji su se podvizavali upravo na Istoku – Palestini, gdje je živo predanje Svetih apostola i proroka, na zemlji koju je Gospod osvećivao svojim stopama: “I to je veliko iskustvo Istoka: duga molitva i udubljivanje u primjere koje nalazimo u Svetom pismu, primjere vrlina i pokajanja i naše molitveno sabiranje uma, i duše, i srca.”

I kroz taj veliki podvig, kroz to bdenije, koje se gdje ima više pojaca i sveštenika vrši cijelu noć, kako je kazao vladika, um posvećuje sebe Bogu i čovjek se uči da vrši službu Bogu:

“I kada posvećuje svoje vrijeme, svoje darove i snagu Gospodu, čovjek prima veliku utjehu. Tako su radili drevni podvižnici koji su se odricali zemaljskih zadovoljstava da bi služili Gospodu jer kroz tu službu dobijaju bescen blago, ono što je vrednije od svega na ovome svijetu, a to su duhovni darovi: prosvetljenje duhovno, Božija istina i pravda koje ukrepljuju čovjekovu dušu i srce. I na takav način čovjekovo srce i duša pripremaju se za stan Bogu živome, gdje će Gospod da se naseli i nastani, i tako podvižnik hrišćanin, verujući čovjek, koji posvećuje svoje biće Bogu kroz ovu svetu službu postaje Bogonosac, Hristonosac, Duhonosac.”

Vladika je poručio da je vrlo bitno da molitveno učestvujemo u ovoj službi i da ovaj kanon Sv. Andrije Kritskog ne treba nikako zanemarivati, preskakati, pošto se vrši samo u toku Časnoga posta:

“Ne bi trebali da tek tako izostajemo sa ovih svetih službi koje su jedinstvene i koje donose puno umiljenja i utjehe, i daju oproštaj grijehova svima onima koji u ovim službama iskreno i sa velikom pobožnošću učestvuju. Neka bude na zdravlje i spasenje ova sveta služba i da nas Gospod sve koji se sabiramo u ove posne dane, koji očekujemo Njegov dolazak i koji se klanjamo Njegovome krstu i živonosnome grobu, da nas obasja svojim vaskrsenjem i da nas sve učini učesnicima i pričasnicima Njegove pobjede nad smrću i Njegovoga vječnoga života”, poručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki administrator Mitropolije crnogorsko-promorske  g. Joanikije.

Vesna Dević