episkop joanikije

Vladika Joanikije služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 08. 12.2019 Vladika Joanikije Stupovi; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, u nedjelju 25. po Duhovima, na praznik Svetog sveštenomučenika Klimenta i Odanije Vavedenja, 8. decembra 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Sasluživalo mu je sveštenstvo beranskog namjesništva i monaštvo Manastira uz molitveno učešće vjernog naroda.

Sabranima je besjedio Preosvećeni Episkop Joanikije, tumačeći pročitanu jevanđeljsku priču o milostivom Samarjaninu. On je, između ostalog, kazao da se iza milostivog Samarjanina, koji je pomogao nekom čovjeku, krije sam Gospod Isus Hristos, Koji je pokazao da svoje milosrđe voli da stavi u nekoga od svojih vjernih i da preko njega djeluje.

On je taj Koji je pomogao čovjeku, jednom čovjeku, a, zapravo, treba razumjeti cijelom čovječanstvu, jer cijelo čovječanstvo treba tu pomoć, to milosrđe i svakome od nas treba milosrđe Božje, Božje i ljudsko. Nije se milosrđe svelo samo na tog jednog milostivog Samarjanina, zato što Bog želi da se Njegovo milosrđe umnožava i On daje snagu vjernima da imaju milosrđa prema bližnjima svojim“, kazao je Vladika Joanikije.

On je pozvao da se u danima Božićnog posta, uoči velikog praznika Rođenja Hristovog, obradujemo prazniku koji dolazi, iako imamo dosta iskušenja, te da se sabiramo, svake nedjelje i praznika, a naročito kada nas poziva naša Crkva da na djelu pokažemo svoju ljubav prema svojim svetinjama, prema istini i pravdi, da ne dozvolimo da u svojoj državi od svoje vlasti budemo diskriminisani, da, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, naša vjera bude ponižena i obespravljena, a svaka druga vjera da dobije svoja prava.