Hram Podgorica

Vladika Joanikije: Što će bezbožnicima hramovi

Ime: 24. 05. 2019. MITROPOLIT I VLADIKA JOANIKIJE PODGORICA; Opis: Što će bezbožnicima hramovi Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom koju su sa sveštenstvom služili Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas je molitveno proslavljen praznik Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Episkop Joanikije je rekao da su Sveta braća Kirilo i Metodije bili izuzetni, te da su zbog svojih sposobnosti dobili da propovijedaju Jevanđelje neznabošcima.

„Naročito od Svetih Kirila i Metodija slovenski narodi, jedan po jedan, primaju pravoslavlje i krštavaju se“, podsjetio je Vladika budimljansko-nikšićki.

Episkop Joanikije je govorio i o odnosu države prema pravoslavlju na ovom prostoru. Ukazao je na paradoks da se nakon 1200 godina hrišćanske istorije, danas u Crnoj Gori govori o tome kome pripadaju hramovi Božji.

Vladika Joanikije je podsjetio da su oni koji danas govore kako bi oni bolje čuvali hramove nego sama Crkva nekršteni i bezbožnici.

Vladika je kazao da se govori o tome kako država treba da crkvenu imovinu prepiše na sebe, a ne govori se o tome da treba da vrati ono što je od Crkve opljačkala.

Mitropolit Amfilohije je na kraju Službe sabranima čestitao praznik.

On je čestitao slavu arhimandritu joilu (Bulatoviću), igumanu manastira Ćirilovac kod Kolašina i Episkopu buenosajreskome i južno-centralnoameričkome g. Kirilu i Episkopu diklijskom g. Metodiju imendan.

Galerija fotografija-link