Vladika Joanikije u Ćeliji Piperskoj

Vladika Joanikije u Ćeliji Piperskoj: Jasenovac zbirno ime novog stradanja srpskog naroda

Ime: 22. 04.2021 VLADIKA JOANIKIJE PIPERI; Opis: Jasenovac zbirno ime novog stradanja srpskog naroda Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije služio je danas, 22. aprila, Liturgiju pređeosvećenih darova pored moštiju Prepodobnog Stefana Piperskog u manastiru Ćelija Piperska nadomak Podgorice.

U liturgijskoj besjedi Preosvećeni vladika je kazao da se uoči Lazareve subote navršava Sveta četrdesnica od koje slijede čudesni događaji koje zovemo Velikom nedjeljom te da je sve to priprema za veliki praznik Vaskrsenja Hristovoga. Podsjetivši da se prije Vaskrsenja Hristovog udubljujemo u tajnu Njegovih stradanja i Njegove bezgranične ljubavi, kada je svojim raspetim rukama zagrlio cio svijet, vladika je istakao da kroz Gospoda našega Isusa Hrista sagledavamo i tajnu stradanja ljudskoga. Po njegovim riječima svi oni koji sa vjerom postradoše za Hrista, koji su se sa Njime poistovjetili, postali su sudioničari, pričasnici i učesnici Njegovog Vaskrsenja. Danas proslavljamo upravo takve svjedoke Hristovog Vaksrsenja – Svete novomučenike jasenovačke.

“Bez broja i konca, zato što koliko god brojimo, ne možemo da izbrojimo jasenovačke mučenike, ali Gospod njihova imena zna. I to je novi oslonac za naš narod, žrtva nevine djece, nevinih ljudi, nevinog naroda koji je postradao samo zato što je bio vjere pravoslavne i što se nije htio odreći svoga imena, svoje vjere, svoje istorije, jezika, tradicije”, besjedio je Episkop Joanikije.

Prije desetak godina naša Sveta crkva je prepoznala i proslavila Svete novomučenike jasenovačke, a sa njima i sve one koji su nevino postradali: mučenike iz Dola, Velike, Gornjeg Polimlja, djecu koju su Hitlerove jedinice ubile bez milosti, a sa njima djevojke, mladiće, starce, žene i trudnice, prebilovačke, korićke, jadovinske i mnoge druge mučenike. Prvi od naših sveštenika koji je glasno progovorio o našim novim žrtvama, bio je nedavno upokojeni, vladika Atanasije, i naš Mitropolit Amfilohije koji, kako je kazao vladika Joanikije, “ne samo da je progovorio nego je i svaku stopu mučeničku cjelivao, a kako se približavao svojoj končini sve se više i udubljivao u golgotsku tajnu stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i svuda”.

“A i on sam se sve više udubljivao u tajnu Hristovoga raspeća i stradanja, i ljudskog stradanja, ljudskih patnji, a i sam je patio u Crnoj Gori. Duša napaćena za Hrista. Zaista ako je iko ispio čašu stradanja Hristovih kao apostol u naše dane to je bio Mitropolit Amfilohije. Sjećamo se i prote Momčila koji je bio vitez vjere pravoslavne, sjutra ćemo mu obaviti godišnji pomen. Svi su oni zajedno u tome neizbrojnom liku novih Božijih ugodnika zajedno sa jasenovačkim mučenicima koje danas proslavljamo.”

Govoreći o današnjoj proslavi novojavljenih jasenovačkih mučenika u Slavoniji, vladika Joanikije je kazao da je Jasenovac zbirno ime cijelog novog stradanja srpskog naroda.

“Danas nijesmo mogli biti sa našim vladikom Jovanom na licu mjesta u Jasenovcu, ali smo s njime i sa raspetim narodom i monaštvom u Slavoniji. Danas smo sa njegovim Jasenovcem i ovdje u Svetoj Ćeliji Piperskoj pored moštiju Svetog Stefana Piperskoga, koji je, takođe, živeći u teškim vremenima turskoga ropstva, ali i velikog pritiska od unijata, na veličanstven način posvjedočio pravoslavnu vjeru, vjernost Crkvi Božijoj. Blagodaću Svetoga Duha pobijedio je sve neprijatelje i naš narod, zajedno sa Svetim Vasilijem, sačuvao u najtežim vremenima”, naglasio je Preosvećeni vladika Joanikije.

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije je istakao da je naš narod nedavno pokazao svu ljepotu i snagu naše vjere te da su nam Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Stefan Piperski i svi Sveti novomučenici koji su za vjeru postradali, dali snage da vjeru očuvamo:

“Naravno ta borba za vjeru nikada neće prestati. Tako je to u istoriji, tako je to u ovome svijetu koji ne razumije šta je prava istinska vjera, šta je tajna Svete vjere pravoslavne. Ali Gospod otkriva svoje tajne svima onima koji ga ljube i daje im snagu ne samo da vjeru svoju čuvaju, svoj obraz, poštenje i tradiciju, korene, nego im daje snagu da svjedoče ljubav Božiju, Jevanđelje Božije, u svakom vremenu.”

Na kraju arhipastirskog slova Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije se pomolio da Bog i nama koji živimo u ovom vremenu, koje je prepuno iskušenja, da snage da idemo pravim Božjim putem onako kako nas je učio Sveti Sava, Sveti Knez Lazar…

“Po primjeru svih onih koji su postradali za Hrista, slaveći sve one koji su Hristu ugodili ili propovedanjem Jevanđelja ili primjerom svetoga života ili stradanjem za Hrista do krvi i smrti. Da nas Gospod udostoji da se poklonimo stradanjima Hristovim, da se sjedinimo sa Hristovim raspećem i sa Njegovom smrću živonosnom, da bi nas Njegova smrt od smrti oslobodila, da bi nam dala slobodu i da nas Gospod udostoji da budemo zajedničari, pričasnici i učesnici Njegove pobjede nad smrću i Njegovoga preslavnoga Vaskrsenja”, poručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije.

Vesna Dević