Arhijerejska Liturgija U Velici

Vladika Joanikije: Veličke žrtve ne pozivaju na osvetu i zločin nego nas prizivaju Hristu raspetome

Ime: 28.07.2018 Velika o.Bojan besjede; Opis: "28.07.2018_Velika_o.Bojan_besjede". Tip: audio/mpeg

Preosvećena gospoda episkopi budimljansko-nikšićki g. Joanikije i Pakračko-slavonski Jovan, uz sasluženje sveštenstva, služili su jutros, na praznik Svetih Kirika i Julite, Svetu arhijerejsku liturgiju ispred Crkve posvećene ovim svetiteljima u Velici kod Plava, povodom obilježavanja druge godišnjice od kanonizacije Veličkih mučenika i 74 godine od njihovog mučeničkog stradanja.

U liturgijskoj besjedi Preosvećeni Vladika Joanikije je kazao da mnogi znaju podatke ali da je potrebno znati i smisao stradanja i da nas velički mučenici pozivaju ne na osvetu i zločin nego nas prizivaju Hristu raspetome.

Preosvećeni Vladika Jovan podsjetio je na stradanje našeg naroda kroz burnu istoriju.

Svetom bogosluženju prisustovao je veliki brj vjernog naroda koji je došao da se pokloni ikonama Veličkih mučenika. Nacistička Princ Eugen Divizija je, na praznik Svetih mučenika Kirika i Julite, za samo dva sata u ovim selima (prema nepotpunom spisku) zvjerski poklala ili žive u vatru bacila 427 nejači – djece, žena, staraca i ostalog nenaoružanog stanovništva. Samo djece i omladine do 20 godina je 171 na pravdi Boga pobijeno. Velika, kao najstradalnije selo u Gornjem polimlju, postala je mjestom sabornog pominjanja svih gornjepolimskih žrtava postradalih od naci-fašista tokom Drugog svjetskog rata.

Sa nadležnim parohom ocem Bojanom Radunoviće razgovarali smo o tome kako je protekla proslava Veličkih mučenika a donosimo i besjede sa Svetog bogosluženja