Vladika Joanikije

Vladika Joanikije za TV Novi: Svetinje ćemo braniti golim životima

Ime: 07. 06. 2019. VLADIKA JOANIKIJE EMISIJA U ZIZI; Opis: Svetinje ćemo braniti golim životima Tip: audio/mpeg

Naše svetinje branićemo golim životima, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, poručivši da niko ne očekuje da će mirno proći namjera vlasti pretočena u Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Vladika je u emisiji „U žiži“ Televizije Novi kazao da se predloženim zakonom ozakonjuje otimačina i da je cilj da se crkvena imovina otme na vrlo perfidan način.

„Još Milanski edikt, koji je ključni događaj i akt u okviru evropske hrišćanske civilizacije, propisuje da svi ljudi imaju pravo, slobodu da vjeruju kako hoće i koga hoće. Svaka vjera ima pravo na svoju imovinu i ono što je stekla kroz istoriju putem zavještanja, rada, što posjeduje to joj je zagarantovano, i da država u to ne smije da zadire. Mi se sad vraćamo u praistoriju, u ono vrijeme kada je čovjek čovjeku bio vuk i kada ne važi nikakav zakon, i kad se kroz neki zakonski oblik ozakonjuje otimačina. Ovdje je cilj da se otme crkvena imovina kroz vrlo perfidan zakon“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Kako je rekao, zakon treba da se donese, ali on treba da bude rezultat dugotrajnog, pažljivog dijaloga, sa međusobnim uvažavanjem Crkve i države.

„Naš je narod vjekovima zavještavao svojoj Crkvi, prilagao. Zavještanja, poslednja volja, u to se ne dira“ istakao je on.

Rekao da o tome imaju povelje po zidovima svetinja, i da ih ni Turci nijesu uništili.

„Neka ne očekuju da će to tako mirno proći. Mi ćemo braniti golim životima. Nećemo se naoružavati, branićemo golim životima. Kad do toga dođe, tu pravila nema, kao što nema ni u Ukrajini, gdje je vlast marioneta, kao i kod nas. Vjerski sukobi su najopasniji i onda više nema pravila. Ja nikog ne plašim, to je jednostavno tako“, poručio je Vladika.

Ocijenio je da je sadašnja vlast kontinuitet komunističkih vlasti iz doba 1945-1948. ali da je ona, kako je rekao, sada metastazirala u neki oblik koji je još opasniji.

„Komunisti su nam oduzeli ogroman dio imovine, ali nam hramove nijesu dirali. Jedini hram koji nam je otet je lovćenska kapela. Prvo ga je država izuzela kao spomenik kulture, pa ga poslije ruši i na takav način je uništena lovćenska kapela“, ukazao je Vladika budimljansko-nikšići, dodajući da je to obrazac predloženog zakona.

Vladika Joanikije je istakao da Mitropoilija crnogorsko-primorska ima besprekoran kontinuitet od Svetog Save do danas.

„Najstrašniji su ti zločini koji zadiru u duhovnost. Crkva ima najoštrije oružje na ovom svijetu to su istina, vjera, pravda, ali i spremnost za žrtvu“, poručio je on.

Istakao je da se ne bavi likom i djelom Mila Đukanovića i Duška Markovića, već  obavezom da sa državom uspostavi dijalog.

Vladika je upitao koju je svetinju napravila crnogorska država i istakao da je narod jako zabrinut i da će biti tamo gdje i sveštenici.

„Mislim da niko nije lud da udari na ćivot Svetog Vaslija Ostroškog“, zaključio je Vladika Joanikije.