Internet Litija

Vladika Jovan (Ćulibrk): Litije ujedinile SPC – svuda se čuje „Ne damo svetinje!“

Njegovo preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski g. Jovan (Ćulibrk) večeras je bio gost petnaeste Internet litije, koja se emituje na Youtube kanalu Radio Svetigore, Fejsbuk i Instagram stranicama Ne damo svetinje i televiziji Novi. Vladika je komentarisao značaj litija u Crnoj Gori, govorio o kulturi sjećanja na jasenovačke žrtve i odnosu pop-kulture i hrišćanstva.

„Mi se moramo pohvaliti da je u Slavoniji bilo okupljanje vjernika kao podrška borbi za svetinje prije svih drugih van Crne Gore“, podsjetio je vladika Jovan, naročito istakavši veoma kvalitetne duhovne veze između Crne Gore i Slavonije kroz istoriju, ali i danas.

Večerašnja Internet litija održana je na praznik Svetog vladike Nikolaja Srpskog a vladika Jovan je podsjetio da je skup podrške Crkvi u Crnoj Gori održan upravo 5. januara, na rođendan vladike Nikolaja.

„Nakon Liturgije u manastiru Jasenovac narod Slavonije pružio je podršku Crnoj Gori. Primjera radi u Banja Luci je litija održana 19. januara“, uporedio je vladika, ponosno naglašavajući da je ova litija bila veoma značajna za sve pravoslavne u Hrvatskoj.

„Litija je prošla i ulicama Vukovara, što nije zapamćeno decenijama“, ilustrovao je Preosvećeni Episkop Jovan i dodao da je gledajući sa strane lakše sagledati značaj litija.

„Litije u Crnoj Gori imaju mnogo veći značaj nego što se u Crnoj Gori može vidjeti“, rekao je vladika Jovan i naglasio da će SPC pamtiti događaje sa početka ove godine.

„One su ujedinile Srpsku pravoslavnu crkvu ponovo u jedno tijelo, jedan organizam koji je sav povodom jedne stvari ujedinjen“, konstatovao je vladika Jovan (Ćulibrk), zaključivši da su svuda od Novog Sada do Dalmacije čuje jedinstven glas – Ne damo svetinje!

Vladika Jovan je naglasio da je Crna Gora bila najkomunističkiji dio Jugoslavije.

„Koliko je komunistički taj dio bio, govori činjenica da je to valjda jedina zemlja (Crna Gora) u svijetu koja je rušila ono što je u njenom grbu“, naglasio je vladika Jovan, dodavši da u trenutku kada se ruši Lovćenska kapela, ona je grb Crne Gore

„Socijalistička Crna Gora je toliko imala bića da je morala staviti Lovćensku kapelu u svoj grb jer se ona nije mogla identifikovati ni sa čim drugim osim sa Kosovskim zavjetom“, kazao je vladika i objasnio da se Crna Gora toliko odrekla tog zavjeta, počevši od svog vrha, pa onda pokušavši da to spusti i do ljudi, da je uništila sopstveni grb u znak svog javnog odricanja od Kosovskog zavjeta.

„I nije ni čudo da je završila ovako progoneći Crkvu“, zaključio je Njegovo preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski g. Jovan (Ćulibrk).

đakon Pavle Božović