Владика Кирило богослужио у Мојдежу

Владика Кирило богослужио у Мојдежу

Име: 29. 08. 2021 Vladika Kirilo Mojdez; Опис: Владика Кирило богослужио у Мојдежу Тип: audio/mpeg

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило обавио је јутрос чин малог освећења обновљеног храма Свете Недјеље у Мојдежу код Херцег Новог и у њему са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској бесједи казао је, између осталог, да је још у раној Цркви постајала пракса сликања икона и нико није постављао питање да ли је то у реду или није.

“Људи су обожавали иконе. Ево, видимо, цар је добио исцјељење од Нерукотворног образа и он се чувао у том граду све до најезде муслимана. Касније је он пренијет у Цариград – тај Нерукотворни образ Спаситеља нашега Исуса Христа”, казао је он.

Додао је да је и до дана данашњег популарно сликање тог Нерукотворног образа, нарочито у Руској православној цркви.

“И код нас су честе такве иконе које изображавају тај Нерукотворни образ Господа нашег Исуса Христа”, рекао је Епископ буеносајрески.

Подсјетио је да су људи због својих заблуда и невјере у једном моменту почели да се буне против икона.

“Сјетили су се да је Господ дао заповијест Мојсију да не чини себи лика никаквога и да се не клања њему. И то су називали идоклопоклонством. И главни аргумент иконобораца је био: Литургија, она је икона. То су и богословски, и како год образлагали, али у коријену свега тога је било невјерје и неко демонско присуство, јер демони не воле свете иконе”, објаснио је Владика.

Објаснио је да демони воле идоле овога свијета.

“Наш народ је био оболио од брозоморе једно вријеме, па су биле слике тога човјека по свим кућама. Али кад су се иконе уносиле у учионице, у разреде, такви људи, иако то није било противно никоме, нови иконоборци – наши комунисти су то бранили. Дакле, видимо да су и у раним вјековима и данас присутни људи који не воле свете иконе. Рекао бих да је ту бар 50 посто уплив ечистог духа који не подноси изображења Господа, Богородице и других светих”, рекао је Владика Кирило.

Владика је рекао да свака икона има чудотворно дејство, иако само неке називамо чудотворним.

“Када се ми молимо искрено пред иконом Господа, Мајке Божије и другог светог, он ће сигурно одговорити на ту нашу искрену молбу. И свака икона постаје чудотворна”, казао је Владика Кирило.

На крају богослужења су додијељене похвалнице Црквеног одбора за обнову храма заслужним приложницима и добротворима.

Радосав Рајо Војиновић