Vladika Kirilo Ostrog

Vladika Kirilo (Bojović) na Srđevdan bogoslužio u Donjem Ostrogu

Ime: 20.10.2019. Besjeda Vl.Kirila Ostrog; Opis: Vladika Kirilo (Bojović) na Srđevdan bogoslužio u Donjem Ostrogu Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu u 18. nedjelju po Duhovima, 20. oktobra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Sergija i Vakha – Srđevdan.

Sasluživali su mu protojerej-stavrofor Branko Tapušković iz Podgorice, protojereji Siniša Maksimović iz Zvorničko-tuzlanske eparhije i Miloš Šarenac iz Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije i ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima.

Molitvenom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod, a odgovarala je ostroška bratija.

Posle čitanja začala iz Svetog jevanđelja sabranima se obratio vladika Kirilo, tumačeći jevanđeljsku priču o ribarima i Gospodu Isusu Hristu.

– Gospod je učenike poučavao riječima, ali i činio različita čudesa kojima je njihovu vjeru krijepio, sve do toga vremena kad su postali neustrašivi propovjednici vjere u Spasitelja Gospoda Isusa Hrista – kazao je vladika Kirilo i naglasio da je sve što se dešava u životu čudo, od rođenja čovjekovog i dolaska na ovaj svijet, kao i cijeli čovjekov život.

Posebnu radost evharistijskom sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece, koja su, zajedno sa odraslima koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primila Svetu tajnu pričešća.

Na kraju bogosluženja, vladika Kirilo je zablagodario Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju što mu je blagoslovio da bogosluži u ostroškoj svetinji, Svetom Vasiliju Ostroškom koji ga krijepi na njegovom putu, kao i ostroškoj bratiji na gostoprimstvu i bratskoj ljubavi.

Zahvalnost mu je uzvratio o. Sergije, ekonom ostroške obitelji, koji je posebno naglasio misiju vladike Kirila, koji širi pravoslavlje i Riječ Božiju u Južnoj Americi, po Božijem blagoslovu.

Zajedničarenje vladike Kirila, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda nastavljeno je za bratskom trpezom ljubavi.