Vladika Kirilo, Nikoljdan u Baru

Vladika Kirilo: Budimo mrtvi u grijehu, a živi u Gospodu

Ime: 19.12.2020 Vladika Kirilo Bar; Opis: Budimo mrtvi u grijehu, a živi u Gospodu Tip: audio/mpeg

Sveti Nikolaj mirlikijski čudotvorac, toržestveno je proslavljen u Baru, koji stoji naspram grada Barija, u kome su pohranjene mošti ovog velikog svetitelja. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosaireski i južnocentralnoamerički Kirilo. Nakon svetog pričešća, Vladika je podsjetio narod na to da je Sveti Nikola veoma poštovan u čitavom svijetu. ”Rusi za praznik Svetog Nikole kažu da je mali Božić, Srbi ga proslavljaju kao najbrojniju krsnu slavu, na Zapadu vole da ga zovu Božić Bata ili Santa Klauz, u svakom slučaju, u svakom narodu, do krajeva zemlje, slavi se ime tog ugodnika Božijeg”, rekao je.

Pomenuvši riječi Hristove iz Jevanđelja, o spasenju kada je rekao da je spasenje ljudima nemoguće, ali je Bogu moguće, rekao je: ”Čuo sam ovih dana da je jedan od gordih vladara današnjeg vremena kojih ima mnogo, umislio da je našao pilulu besmrtnosti. moramo ga razočarati i poručiti mu da takva pilula ne postoji, i da bi mu bolje bilo da primi pilulu smirenja, da bi se smirio i spoznao da je prah”, rekao je i dodao da je bilo prijeko potrebno da se sin Božiji ovaploti i primi našu prirodu da bi je preobrazio i vratio u njedra našega opštega oca, koji je i Tvorac svega.

”Jedini lijek besmrtnosti je smiriti se i primiti domostroj spasenja, jedinoga i jedinstvenog Spasitelja sve tvari, Gospoda našega Isusa Hrista. A kako se to radi? To nam pokazuju, ako dobro izučimo, žitija naših svetih”, naglasio je Vladika Kirilo, dodavši na je pravi primjer žitije Svetog Nikole, koga danas proslavljamo. Još jednom je podvukao da spasenje nije laka stvar, a da bi bolje približio ovu misao, naveo je detalj iz filma Andrej Rubljov, tačnije scena izlivanja zvona. ”Kada su htjeli da izliju to zvono, iskopali su veliku rupu u zemlji, zatim su napravili kalup od pruća, gline, i drugih materijala, a zatim se sve to zatrpa, ostavi se mali ovor na vrhu i kroz njega se sipa usijani metal i kada se uspe, on formira zvono. kad se to ohladi, skida se kalup i ostaje divno izliveno zvono, predviđeno za slavljenje Boga”, podsjetio je na ovu scenu Vladika Kirilo i dodao: ”Taj lijepi primjer livenja zvona, može nas naučiti kako se događa taj naš preporod kroz Svete tajne Crkve”, kazao je, dodavši da je nanovo rođenje jedini način ulaska u Carstvo nebesko, nikakva pilula ili prah.

Vladika Kirilo je ukazao na vrline Svetog oca našeg Nikolaja, na koje treba da se ugledamo, revnost u molitvi, postu, i drugim dobrodeteljima kojima čovjek sam sebe osvjećuje i stavlja pred Boga. Osvrnuo se na život i episkopsku službu Svetog Nikolaja mirlikijskog, i još jednom podsjetio na  vrline ovog svetitelja na koje trebamo da se ugledamo, među kojima je revnost za pravdu Božiju, ali i za pravdu na zemlji.

”Čudesno je to kako je jedan smrtan čovjek činio takva čuda u svome životu. Vaskrsavao mrtve, iscjeljivao bolne, smirivao buru na moru, a da se nije pogordio”, naglasio je Vladika Kirilo rekavši da to pokazuje veličinu njegovog smirenja, kako nas i Apostol Pavle poziva, kada kaže da treba da smatramo da smo mrtvi grijehu, a živi u Gospodu Isusu.

”Neka bi tako i bilo sa svima nama, draga braćo i sestre”, rekao je i čestitao slavu svim današnjim slavarim, sa željom da Sveti Nikola svima bude uzor u hrišćanskom životu i da, čitajući njegovo žitije, uzrastamo u vrlinama koje je on imao.

Tijana Lekić

foto: Dejan Vukić