Vladika Kirilo

Vladika Kirilo: Naše vrijeme traži nove Varnave za preobraćenje gonitelja Crkve

Ime: 24.06.2019 Vladika Kirilo Nemanjina obala; Opis: Naše vrijeme traži nove Varnave za preobraćenje gonitelja Crkve Tip: audio/mpeg

U ponedeljak 24. juna, na praznik Svetih Apostola Vartolomeja i Varnave, Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski-južnocentralnoamerički g. Kirilo Bojović, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Prepodobnog Simeona Mirotočivog na Nemanjinoj obali.

Nemanjina ObalaSasluživali su mu arhimandrit Danilo Trpčevski, iguman ove svetinje, protosinđel Isak Simić, sabrat Cetinjskog manastira, jeromonah Kozma Mitrović, sabrat manastira Ćirilovac, jerođakon Emilijan Zarev iz Cetinjskog manastira i đakon Ivan Crnogorčević, đakon pri hramu Svetog Đorđa pod Goricom.

U oltaru su čtecirali Nikola Popović i Teofilo Rodrigo Đukuma Truhiljo iz Kolumbije, a pojale su članice Hora „Sveti Kozma Etolski pri hramu Vaskrsenja Hristovog“ u Podgorici, kojim je dirigovala prof. Ana Nenadić.

Po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, u toku Liturgije vladika Kirilo je u čin jerođakona rukopoložio monaha Natanaila Kruščića.

Posle pričešća vjernog naroda osveštan je i prerezan slavski kolač u čast Svetog Apostola Vartolomeja – Natanaila, koga novorukopoloženi jerođakon Natanailo proslavlja kao svog zaštitnika i molitvenika pred Gospodom.

Potom je Episkop Kirilo besjedio o prazniku Svetih Apostola Vartolomeja i Varnave, i o njihovom blagoslovenom djelu misije Crkve širom vaseljene.

Poželjevši svima blagosloven početak Apostolskog posta, prije velikoga praznika Sv. Petra i Pavla, vladika je podsjetio da je pred nama i naš veliki nacionalni praznik Vidovdan, te da je i to još jedan razlog zašto trebamo molitvom postom da se pripremimo za te velike praznike.

Vladika je čestitao rukopoloženje i novom služitelju oltara Božijeg, jerođakonu Natanailu, poželjevši da u sve dane svog života sa ljubavlju radosno i revnosno služi i ispunjava prizvanje na koje ga je Gospod udostojio.

Posle liturgijskog sabranja, iguman manastira Prepodobnog Simeona Mirotočivog, arhimandrit Danilo sa bratijom, pripremio je trpezu bratsko-sestrinske ljubavi za sve prisutne.

Aleksandar Vujović