Vladika Dioklijski Kirilo

Vladika Kirilo služio Liturgiju u podgoričkom sabornom hramu

Ime: 28.10.2018 Vladika Kirilo; Opis: Vladika Kirilo služio Liturgiju u podgoričkom sabornom hramu Tip: audio/mpeg

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

U toku Liturgije Vladika je rukopoložio svog klirika, rođenog Kolumbijca, đakona Estebana Diaz Ninja (Esteban Diaz Nino) u čin prezvitera.

Nakon čitanja Jevanđelja besjedio je protojerej Mirčeta Šljivančanin, koji je rekao da ako umjesto Boga živoga nešto drugo postane naš bog, Boga nećemo nikada ugledati.

„Među nama ovdje nema ni ekstremno bogatih ni toliko ekstremno bolesnih i siromašnih. Ali, čini mi se da smo svi u nečemu i bogati i siromašni. Neka nas to ne zavara, da nas samo to može Bogu približiti, nego upravo učaženje u dubinu – trud da vidimo smisao života, da se zapitamo zašto smo ovdje, koji je naš put i koji je naš cilj. Da sretemo Onoga koji je smisao i koji daje svemu smisao“, poručio je otac Mirčeta Šljivančanin.

Nakon rukopoloženja đakona Estebana u čin prezvitera, Vladika Kirilo je u arhipastirskoj besjedi podsjetio da nas Sveti apostol Pavle uči da nikako ne primamo učenje suprotno učenju crkve, čak i ako nam donosi anđeo s neba.

„To je vrlo važno da ponovimo danas kada se, nažalost, i u maloj Crnoj Gori pojavljuju lažni episkopi i lažni sveštenici, koji tvrde da imaju blagodat, a nje se odriču svojim djelima i ponašanjem i za sebe traže neke druge bogove koji nijesu bogovi. Za njih je bog nacija, i država“, kazao je Episkop Buenos Airesa i Južne i Centralne Amerike.

Vladika Kirilo je rekao da ni novac ni znanje, ni vlast, niti bogatstvo – ništa ne treba pretpostavljati Bogu.

„U Crkvi Božjoj nema Jevreja ni Jelina, Rusa ni Evropejca, nema Srbina i Crnogorca, nema Južnoamerikanca ni Sjevernoamerikanca… Nego je svuda prisutan Hristos“, poručio je Vladika Kirilo.

Pored mnogobrojnih vjernika iz Podgorice, Svetoj arhijerejskoj liturgiji u podgoričkom sabornom hramu prisustvovala je i grupa pravoslavnih vjernika Argentine, koja ovih dana boravi u posjeti svetinjama Mitropolije crnogorsko-primorske.