Vladika Kirilo u kanonskoj posjeti Kostariki

Vladika Kirilo u kanonskoj posjeti Kostariki

Njegovo Preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo u petak 18. novembra 2022. godine stigao je Kostariku.

Posjetu ovoj centralnoameričkoj državi započeo je prijemom u  Ministarstvu inostranih poslova i vjera gdje ga je primio resorni kancelar dr Arnoldo Andre Tinoko. U srdačnom i prijateljsko razgovoru Vladika Kirilo je zablagodario domaćinu na prijemu i prilici da u ime Srpske Pravoslavne Crkve može da uputi pozdrave narodu i Vladi Kostarike, nadajući se da će nastaviti da održavaju duh mira i dijaloga koji karakteriše narod Kostarike. Takođe je iskoristio priliku da kancelara zaduženog za inostrane poslove upozna sa polažajem srpskog naroda i Srpske Crkve na Kosovu i Metohiji nas kojima se već decenijama sprovodi progon i nasilje kršeći elementarna ljudska prava i slobode. Na kraju, Njegovo Preosveštenstvo je uručio poklone kancelaru rekavši da će se moliti za narod Kostarike.

Vladika Kirilo  je posjetio gospodina Emilija Brusa Himeneza, Kostarikanskog, profesor, privrednika i političara. Don Emilio je upoznao Vladiku Kirila sa istorijom i posebnošću Kostarikanaca. Vladika se zahvalio na toplom prijemu i uručio poklone gospodinu Brusu i njegovoj porodici. Na kraju, nakon zdravice za zdravlje Vladike, odslužen je moleban za zdravlje porodice domaćina.

Episkop Kirilo je, u pratnji sveštenika Ignasija Mirande i članova savjeta, obišao neka mesta u San Hozeu, glavnom gradu Kostarike, i posjetio Narodni muzej.

Istog dana u popodnevnim satima, dr Oskar Arijas Sančez, dobitnik Nobelove nagrade i bivši predsednik Kostarike, primio je vladiku Kirila u svom domu. Gospodin Oskar je sa Njegovom Preosveštenstvom razgovarao o svojoj političkoj karijeri u kojoj ga pamte kao vatrenog borca za dijalog i mir. Vladika je izrazila zabrinutost zbog onoga što se trenutno dešava na Kosovu i Metohiji i zamolio da svojim iskustvom promoviše dijalog i poštovanje ljudskih i istorijskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Na kraju je Vladika poklonio vrijednu ikonu dr Ariju, a on mu je dao svoje knjige, a posebno je jednu svojeručno posvetio Patrijarhu Porfiriju.

U večernjim časovima su članovi Odbora zaduženih za ovu važnu posjetu priredili prijemnu večeru za Episkopa u ime zajednice. Sa velikom radošću i naklonošću članovi Odbora i parohije dočekali su Vladiku i uručili mu poklone dobrodošlice. Njemu je prisustvovao i namjesnik za Kolumbiju jeromonah Simeon. Vladika Kirilo je sa svojom duhovnom djecom podijelio riječi vjere i nade.

U subotu, 19. novembra, u jutarnjim časovima, Episkop i njegovi sveštenici Jeromonah Simeon i prezviter Ignasio Miranda izvršili su čin Krštenje i Miropozanja čime su Siluan (mladi Kinez) i Nikolaja, koji je sjevernoamerikanac postali članovi Pravoslavne Crkve. U popodnevnim časovima služeno je večernje bogosluženje.

U nedelju, 20. novembra, u hramu Bogorodice Vladimirske služena je Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop Kirilo, uz sasluženje jeromonaha Simeona kolumbijskog i jereja Ignatija Mirande, nastojatelja parohije Svetog Petra Cetinjskog. Hram Bogorodice Vladimirske pripada Ruskoj pravoslavnoj zagraničnoj crkvi i u tom hramu bogosluži otac Ignjatije koji okuplja parohijana parohije Svetog Petra Cetinjskog, Srpske pravoslavne eparhije buenosajreske, južno-centralnoameričke. Pored vjernog naroda i parohijana svetoj Liturgiji su prisustvovali ruski ambasador, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i počasni konzul Srbije.

Vladika Kirilo se arhipastirskom besjedom obratio prisutnima uputivši im riječi Vječnoga Život i poručivši ih kako treba da živi pravoslavni Hrišćanin. Vladika  je na kraju liturgije odao priznanje svešteniku Ignasiju Mirandi za trud i pastirski rad poklonivši mu dragocjenu ikonu Svetog Petra Cetinjskog uklesanu u drvetu. Članovi parohije „Ikone Bogorodice Vladimirske“, u ime njenog paroha Georgija Kaplanova, uručili su Vladici Panagiju, u znak sjećanja na njegovu posjetu. Na Liturgiji je pojao parohijski hor koji je izveo pjesmu Govori Gospode, prvi put prevedenu na španski jezik. Nakon liturgije upriličen je prijem i svečani ručak za Episkopa, visoke goste i parohijana. Visoki gosti su u svojim zdravicama uputili reči zahvalnosti Episkopu Kirilu i jereju Ignatij poželjevši im uspješan misionarski rad, a svi prisutni su sa radošću izrazili blagodarnost vladici Kirilu u nadi da će ih ponovo posjetiti.

Popodne je odsluženo veliko večernje sa petohljebnicom, a u ponedeljak, 21. novembra, proslavljen je praznik Sabora Arhangela Mihaila i ostalih bestelesnih sila, svetom Liturgijom kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop Kirilo. U toku Liturgije vladika Kirilo je jeromonaha Simeona i jerej Ignjatija rukoproizveo  u čin protosinđela i protoprezvitera. Vladika je uputio riječi vere i nade celokupnoj zajednici uz molitvu da duhovno uzrastaju i napreduju.

Posle liturgije, ruski ambasador je priredio ručak u čast vladike Kirila. Vladika je zahvalio ambasadoru na svekolikoj pažnji prema njemu i parohiji.

Posjetu Kostariki Vladika Kirilo je završio 22. novembra posjetivši i blagoslovivši dom oca Ignjatija.