Владика Кирило

Владика Кирило: У Светом пророку Илији показују се крајње могућности које човјек може да достигне у духовном смислу

Име: 02.08.2021 Besjede Crkveni sabor; Опис: У Светом пророку Илији показују се крајње могућности које човјек може да достигне у духовном смислу Тип: audio/mpeg

Свету архијерејску литургију у цркви Светог Василија Острошког на Сињајевини, 2. августа 2021. на празник Светог пророка Илије, служио је Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужноцентралноамерички г. Кирило. Саслуживали су му даниловгратски пароси протојереј Предраг Катанић и протојереј Жељко Ћалић.

Након Свете литургије бесједио је Владика Кирило. Он је указао на развој старозавјетне Цркве све до појаве Месије, историја дуга преко 5000 година, са посебним освртом на цара Ахава и његову жену Језавељу. “Управо у то вријеме, подигао је Господ великог пророка Илију. Било је и других пророка и прије и послије њега, али он је један од највећих пророка који се појавио у Израиљу”, рекао је и нагласио проблем раздјељења које прави слабост у сваком народу: “Ја ово наговјештавам да бисмо ми данас извукли поуке јер имамо сличних проблема, на Балканском полуострву, гдје покушавају на све могуће начине да нас раздијеле, да би могли да манипулишу са нама.”

Владика је рекао да Илија није толико био окупиран народним јединством, колико му је било важно питање истинског богопоштовања, ревновао је за истинског Бога.

Подсјетио је Владика и како је Илија гладовао да би Господ послао дажд народу његовом и како је Господ пророку Илији слао храну преко гаврана: “Знамо да гавран није милостива птица, она и своје птиће оставља без бриге и старања.” Владика је подсјетио како је Илија издржао три ипо године не би ли умилостивио Господа да пусти кишу, али је прије тога од Ахава тражио да сакупи све лажне пророке на гори, па да сви принесу жртву, па коме се Бог одазове огњем, његов је прави Бог. “Тих 450 пророка су се читав дан мучили, али то је био идол и лажни бог, а на крају је Илија призвао Господа и он се одазвао огњем”, рекао је и додао да зато Светог Илију називамо огњеним, али га тако називамо и зато што је узнесен на небо у огњеним колима.

Владика је нагласио да су пророци видели далеку будућност и то су успијевали погружењем и разговору са Богом. “У тој молитви за кишу, Илија је ставио главу међу кољена и то је чувена поза, став, који су користили и савременији исихасти, тако да се сматра да је он оснивач исихазма”, рекао је и додао да се будућност види у уму који је у срцу, а у том је стању био и Адам у рају, док је стање после пада заправо дисхармонија са благодаћу Божијом. “зато су се молитвеници од времена пророка Илије до данас старали да се моле умносрдачно, да ум сиђе у срце, а то ће се десити у будућем животу, ту се сусрећемо са Богом и отварају се све тајне”, рекао је.

“Илија се на крају сусрео са Богом на гори Синају и затим је помазао свог наследника пророка Јелисеја, а он је био узнијет на огњеним колесницама пред престо Божији”, подсјетио је и додао да се за Илију каже да није окусио смрт и да ће у последње дане да изобличи зацареног антихриста.

Владика је објаснио да се у Светом пророку Илији показују крајње могућности које човјек, као човјек може да достигне у духовном смислу, али његово вазнесење на небо нема толику силу и значај као вазнесење Христово, јер Спаситељ није примио конкретну људску личност, већ је примио у своју ипостас цијелу људску природу.

“У нашем народу живи дух Светог пророка илије, чему свједочи и фреска у манастиру Морача која је из 13. вијека и једна је од најљепших фресака Светог пророка Илије , а то свједочи и истрајност нашег народа у одбрани светиња”, рекао је Владика Кирило и подсјетио да је претеча литија била одбрана Влашке цркве и одбрана цркве на Сињајевини од лажних пророка којих има у нашем народу. такође је нагласио да је у Цркви најбитнији благослов, а то видимо од Авраама до Христа, па од Христа који је благословио апостоле до данас. “Ко нема тај благослов Цркве Божије, тај не може да се назива свештеником, митрополитом или неким чином”, рекао је.

Такође је Владика поменуо најбољег међу нама, Митрополита Амфилохија, који се жртвовао до краја за ослобођење овога народа од брозоморе и терора и страха који је био завладао у народу. “Надамо се да ће и ове нове власти ту жртву народа да разумију и да братском слогом и договором испоштују и да нађу рјешење”, рекао је и додао да нама не треба много, јер молитва и једног праведника може да учини много, како каже данашњи апостол.

“Илија је био као сви ми људи, али је чинио многа чудеса, васкрсавао мртваце, отварао небо, затварао небо, и многа друга чудеса, дакле нека би Бог молитвама Светог пророка илије и Светог Василија благословио овај народ”, закључио је Владика Кирило.

Протојереј Жељко Ћалић је заблагодарио Владици на надахнутој бесједи и нагласио да древни сабори који се одржавају на нашим планинама, показују да је човјек саборно биће, те да требају да се његују ова сабрања око светиње као око стожера.

Организатори сабора су ЦО даниловград, Удружење Бјелопавлића “Бијели Павле”, Удружење сточара “Сињајевина” и братство Станишића.

За наредну годину, за кумове славе се пријавила Грађанска иницијатива “Сачувајмо Сињјевину”.

Тијана Лекић